Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violistul Răzvan Popovici

Publicat: miercuri, 15 Mai 2024 , ora 15.13

Turneul SoNoRo Conac ediția a XII-a continuă cu o nouă serie de evenimente ce se vor desfășura pe parcursul lunii mai în țară. Răzvan Popovici, inițiatorul proiectului, ne oferă informații despre concertele ce vor urma, într-un interviu acordat colegei noastre, Sarah Natsis:

Domnule Răzvan Popovici, în urmă cu trei luni, la Sala Radio din București avea loc evenimentul de deschidere a Turneului SoNoRo Conac, ediția a XII-a. Structura ediției în curs cuprinde trei părți, cea de-a doua urmând să se deruleze luna aceasta. În primul rând, cum s-a desfășurat prima parte a turneului și care a fost răspunsul publicului la evenimentele organizate?

A fost, zic eu, un debut în forță, chiar de neuitat, pentru că acest concert cu care am deschis seria la Sala Radio a fost unul dintre cele mai frumoase concerte de Mărțișor pe care le-am organizat până acum. Am concertat în locuri deosebite! De neuitat concertul de la Colegiul "Vasile Alecsandri" din Galați sau la Hotelul Palas de la Băile Govora unde am avut sălile arhipline - un public foarte recunoscător, foarte fericit. Iar programul... destul de sofisticat pe care l-am ales, simbolizat și inspirat din "L'heure bleue"... a fost foarte bine primit de public.


Când vorbim despre Turneul SoNoRo Conac, vorbim atât despre muzică de cameră, cât și despre asocierea acesteia cu simboluri arhitecturale din România, unele dintre ele mai puțin cunoscute sau chiar uitate. Care sunt spațiile cu care veți surprinde publicul de această dată și care vor găzdui următoarele evenimente?

Sunt foarte bucuros că vom concerta pentru prima dată în casa din Viscri a Regelui Charles, un loc iconic din Transilvania. Și, cu siguranță, prin faptul că Prințul Charles a devenit Regele Charles, va atrage și mai mulți turiști. Deci, pentru prima dată cântăm acolo. Evident, legăturile noastre SoNoRo și ale Turneului SoNoRo Conac cu Viscri sunt foarte profunde - am concertat în multe locuri de acolo, iar Festivalul Musikland, festivalul nostru estival, duce muzică bună în fiecare an la Viscri.

Apoi, vom concerta pentru prima dată, săptămâna viitoare, în Casa Balș de la Iași, de asemenea, un loc legendar pentru ieșeni și pentru Moldova. Iar între locurile pe care le vom umple de muzică în luna iunie, aș menționa Muzeul Etnografic de la Sf. Gheorghe, restaurat de curând. Este un loc unde concertăm pentru prima dată (desigur, binecunoscut localnicilor, dar cu siguranță nu foarte cunoscut publicului din România). Deci, sunt bucuros că introducem și acest loc pe harta concertistică SoNoRo Conac 2024.


Ne puteți dezvălui numele artiștilor care vor evolua în cadrul acestor evenimente?

Săptămâna viitoare vom concerta în formulă de trio plus. Deci, pianiștii Cristian Mihart și Ioan Dragoș Dimitriu... eu voi cânta cu ei diverse piese pentru violă și pian. Iar în ambele concerte avem doi tineri violiști invitați - la Viscri, fostul meu student și fost bursier SoNoRo, Alexandru Spînu, iar lunea viitoare, la Iași, o actuală bursieră SoNoRo și elevă de-a mea de la Anvers, de la Conservatorul Regal, care va interpreta alături de noi mai multe piese de Bartók, Ligeti sau Vieuxtemps - o combinație artistică foarte promițătoare.

Interviu realizat de Sarah Natsis