Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violistul Răzvan Popovici

Publicat: miercuri, 24 Ianuarie 2024 , ora 14.45

Sâmbătă, 27 ianuarie, violistul Răzvan Popovici va evolua într-o gală intitulată "Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai" găzduită de Filarmonica din Brașov. Mai multe detalii aflăm de la artist într-un interviu acordat Ioanei Țintea.

Răzvan Popovici, Filarmonica din Brașov, va găzdui o gală extraordinară cu prilejul vizitei pentru prima dată a juriului International Classical Music Awards ale cărei distincții sunt deseori numite „Oscarurile muzicii clasice” din care face parte și colega noastră Cristina Comandașu, manager Radio România Muzical. Cât de importantă este pentru România această manifestare?

Este o minunată ocazie de a arăta publicului de specialitate internațional că suntem și noi o nație care contează, cu muzicieni extraordinari și cu o tradiție îndelungată. Era momentul să fie adus acest juriu și în România.


În cadrul evenimentului de sâmbătă, 27 ianuarie veți evolua împreună cu pianistul Ioan Dragoș Dimitriu alături de care ați mai colaborat în trecut. Cum descrieți relația artistică pe care o aveți cu
acesta?

Este o relație artistică de lungă durată. Sunt foarte bucuros și foarte mândru de el, mai ales că acum 17 ani a fost printre primii beneficiari ai bursei SoNoRo prin proiectul nostru educativ SoNoRo Interferențe, după care câțiva ani mai târziu a fost pentru a doua oară bursier al acestui program ambițios educativ și pe parcursul anilor, evident am colaborat de foarte multe ori, întâi ca organizator, pentru că el a avut o agenție de impresariat la Viena cu care am colaborat foarte bine, după care a devenit managerul Filarmonicii din Brașov, cu care am cântat de multe ori. Am avut proiecte împreună alături de SoNoRo și de filarmonică și între timp am devenit și buni prieteni, așa că sunt foarte încântat că putem împărți din nou scena împreună.


Cum ați ales să descrieți muzical țara noastră?

Repertoriul de referință pentru violă și pian este destul de limitat și ne-am gândit să alegem totuși două piese care pot arăta bogăția acestei zone muzicale din estul Europei și am ales două piese foarte frumoase, prima a lui Stan Golestan, ilustru necunoscut în România, pe lângă faptul că a fost și un fel de enfant terrible și o personalitate atât de importantă pentru viața pariziană a epocii. Piesa este intitulată Arioso și Allegro de concert și este splendidă și zic eu că am ales-o bine, pentru că ce a făcut Golestan cu această piesă a unit o doină cu o horă, care le-a compus într-un mod impresionist parizian și le-a legat extrem de elegant și sofisticat. După care, vom cânta singura piesă pentru violă și pian a lui George Enescu - Konzertstück. Tot așa, o piesă pe care a scris-o la Paris și care îl arată pe Enescu ca un compozitor extrem de elegant, de sofisticat și foarte zic eu, tandru prin rândurile pe care le-a compus.


Interviu realizat de Ioana Țintea