Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violistul Răzvan Popovici

Publicat: marți, 8 Mai 2018 , ora 11.00
Violistul Răzvan Popovici este unul dintre soliștii concertului susținut de Orchestra Națională Radio, dar are și concerte din cadrul turneului Sonoro Conac. Mai multe am aflat de la artist:


Răzvan Popovici, miercuri, turneul Sonoro Conac ajunge la Cazinoul din Constanța. Ce sentimente aveți pentru acest eveniment?

Sincer să fiu, cred că va fi unul dintre cele mai emoționante concerte Sonoro Conac, întâi pentru că trebuie să nu uităm că acest Cazino din Constanța are aceeași importanță emblematică pentru România ca Ateneul Român, iar faptul că se află în starea care este și demersurile care au pornit de acum de a-l salva sunt atât de importante și cred că vom contribui activ alături de asociațiile care au pornit această inițiativă, de salvare a cazinoului, probabil împreună cu Primăria și cred că va fi un concert foarte frumos. Informație de ultimă oră este că, mai mult decât probabil va trebui să facem al doilea concert extraordinar, pentru că toate locurile au fost în câteva ore rezervate.


Este o realizare importantă, mai ales pentru un gen poate mai rar întâlnit, muzică de cameră și un repertoriu vast, care ajunge până la Ligetti.

De 13 ani de când facem festivalul Sonoro și activitățile Sonoro, scopul nr. 1 a fost de a nu subestima niciodată publicul. Și vedeți, sunt săli arhipline cu Ligetti, cu Martinu, cu Enescu, cu Bartok, cu Stravinski.


Aveți o săptămână plină. Mai sunteți și invitatul Orchestrei Naționale Radio la concertul Regal unde veți cânta Simfonia concertantă de Mozart.

Înainte de a pleca la Timișoara și la teatrul din Oravița sunt încântat să revin după concertul de anul trecut la Sala Radio, alături de minunata orchestră națională și alături de violonistul Erik Schumann. Simfonia concertantă este una dintre cele mai frumoase piese scrise de Mozart, iar pentru un violist, întotdeauna un highlight al activității concertistice.


Cum reușiți să echilibrați această viață foarte activă și solist, și muzician de cameră și organizator de întâmplări frumoase culturale?

Am plecat două zile și jumătate la Berlin, unde, poate în afară de un pic de studiu, nu voi face nimic. Deci, ăsta e secretul. Pauze conștiente, regulate, într-o viață extrem de tumultuoasă și de bună și destul de mult petrecută pe la aeroporturi.


Interviu realizat de Radu Mihalache