Interviuri
Înapoi
AUDIO. Interviu cu violistul Răzvan Popovici, directorul Festivalului SoNoRo Musikland

Cea de-a VII-a ediție a Festivalului SoNoRo Musikland va avea loc în perioada 4-19 iulie 2025. Despre seria de evenimente, Ioana Țintea a stat de vorbă cu violistul Răzvan Popovici, directorul Festivalului SoNoRo Musikland.
Răzvan Popovici, vineri 4 iulie, se deschide ediția a VII-a a festivalului SoNoRo MusikLand, cel mai tânăr dintre proiectele SoNoRo. Cum vă amintiți că a prins contur această inițiativă și primele ediții ale festivalului?
Sunt povești splendide care s-au adunat în acești ani, dar prima dată am fost dus la Meșendorf, care cumva, a devenit centrala festivalului când suntem în zona colinelor Transilvaniei. Am fost dus de un bun prieten din București, un conte italian, în mod neobișnuit, care restaurase o șură. Mi-a spus că trebuie să vin să văd și să aduc SoNoRo acolo, deoarece este foarte frumos. Știind Viscri-ul dinainte, am descoperit și Crițul și așa a prins contur. Prima ediție a avut doar în zona aceea de biserici fortificate, după care, în următorii ani l-am extins din ce în ce mai mult la Brașov, un loc bun de a porni spre zona bisericilor fortificate. Am mers mai departe la Sighișoara și în acest an și în județul Sibiu.
Anul acesta, festivalul propune un program amplu, 16 zile, 23 de evenimente, dintre care 16 concerte, două jamsessions și cinci concerte dedicate copiilor reunite în seria SoNoRo Kids. Ne puteți oferi câteva repere din programul acestei ediții?
Vom începe aventura SoNoRo numărul șapte la Sibiu. Vor fi mai multe concerte. Vom porni cu un concert de deschidere chiar vineri, 4 iulie, la Forul Democrat al Germanilor din Sibiu, apoi concerte pe esplanada filarmonicii din Sibiu, Biblioteca Județeană Astra. Desigur, nu am evitat să includem în program splendida biserică romano-catolică Sfânta Treime din Piața Mare a Sibiului. Apoi, la Muzeul Național Bruckenthal vom cânta un concert foarte frumos intitulat De pe străzile Vienei adunate. Partea sibiană o vom încheia la Copșa Mare, într-o biserică fortificată, care este într-un proces de restaurare foarte frumos, cu oameni foarte dedicați și am zis că ar fi frumos să introducem biserica din Copșa Mare în periplul nostru în acest an și să onorăm munca acestor oameni care este extraordinară. La fel, o zi mai târziu, la Cincu, în biserica fortificată, unde, tot așa, idealiști incredibili au reușit pe parcursul ultimilor ani să recreeze o întreagă comunitate și să restaureze muzeul local, după care plecăm spre Meșendorf. În acel week-end vom cânta extins în zonă, deci două concerte la Meșendorf, în biserica fortificată și la Gasthaus Meșendorf, apoi la Critz Cross, tot așa, un jamsession foarte iubit, la lumina lunii, sperăm sau la apus de soare să zicem, apoi vom termina această a doua parte a concertelor SoNoRo la Viscri 125, un loc rupt din rai. Te simți întotdeauna în acea zonă cum că ai fi în Hobbit Land. După care partea de Brașov, luni 14 iulie pornim la Codlea, la biserica fortificată unde cântăm pentru prima dată. Brașovul pe care îl iubim, între timp, ne va fi loc de desfășurare cu multe concerte în forumul germanilor, în biserica evanghelică Sf. Bartolomeu, apoi facem o mică incursiune la cetatea Făgărașului, îmi este foarte dragă și pe care am introdus-o deja în turneele SoNoRo Conac acum câțiva ani, apoi Bruckenhalle din Brașov, în premieră. Este locul unde familia Bruckenthal își petrecea vara și vom termina ediția a VII-a în Bastionul Țesătorilor din Brașov, sâmbătă 19 iulie, cu un concert intitulat Musikland Finale!
An de an aveți invitați din aproape toată lumea. Cu ce impresii pleacă acești artiști după participarea la festival?
Aici, cred că noi, cei care facem SoNoRo ne putem mândri în acești 20 de ani, pentru că SoNoRo mare împlinește 20 de ani și artiștii care au venit și au concertat pentru prima dată în România s-au simțit atât de bine, încât nu au ezitat să revină, să dorească să revină, nu știu, cred că am fost ambasadori buni ai Bucureștiului, apoi ai întregii țări, pentru că ce avem de oferit este extraordinar, audiențe, un public minunat, tratamentul muzicienilor zic eu este la un nivel excepțional, concertele sunt foarte bune, pentru că mix-ul de artiști a fost totdeauna reușit, iar locurile unde se țin concertele, sunt, o bună parte din ele, chiar aș zice epice, pentru că nu trebuie să subestimăm acest fantastic patrimoniu pe care îl avem în toată România, astfel încât i-am convins să revină de fiecare dată.
În acest an avem mulți artiști din diverse colțuri ale lumii. Întâi aș începe cu artiștii români, pentru că sunt bucuros că am reuști să invităm o parte din crema artiștilor români din țară și din străinătate, Ioana Cristina Goicea, violonista iubită mult la București și în alte locuri din țară, care trăiește la Viena, o avem pe Alexandra Tîrșu, moldoveancă, dar cu rădăcini românești, care trăiește și ea la Viena, Mara Dobrescu, de la Paris, o fantastică pianistă, tot așa, binecunoscută, tânărul Ștefan Cazacu, fost bursier acum mulți ani SoNoRo, care revine acum care artist principal în festival, îl avem pe Ioan Dragoș Dimitriu, binecunoscutul pianist brașovean, care trăiește acum la București, apoi duetul Andrei Gologan și Roxana Cîrciu de la Salzburg. Sunt foarte bucuros că o avem și pe Miruna Nagy, care concertează la harpă și se dedică împreună cu Dragoș, atât de frumos copiilor din țară, iar, tot așa, un tânăr violonist de 16 ani, care a fost doi ani bursier SoNoRo, Sebastian Manning, de la Timișoara, care între timp studiază la Chicago și zic eu că este unul dintre cele mai promițătoare talente ale României în momentul de față. În ceea ce privește ceilalți, clarinetistul Tomasso Lonquich, violoniștii Denis Goldfeld, Nicolas Dautricourt, Alissa Margulis și Shilry Laub, Justus Grimm la violoncel, suntem mulți artiști în acest an și sunt foarte bucuros că toți de-abia așteaptă să concerteze pentru publicul transilvan.