Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu violistul Răzvan Popovici, directorul executiv al Festivalului SoNoRo
"Toujours Vienne" este titlul primului concert de Anul Nou organizat de SoNoRo, care va avea loc în data de 28 decembrie 2024, la Ateneul Român. Evenimentul marchează totodată lansarea oficială a Orchestrei SoNoRo Strings. Împreună cu ansamblul, al cărui concertmaestru va fi Valentin Șerban, se vor afla pe scenă violonistul Nicolas Dautricourt, violistul Răzvan Popovici, Diana Ketler - pianistă și dirijoare și Pauls Putnins - bas-bariton și dirijor. Un interviu cu Răzvan Popovici, director executiv și fondator al Festivalului SoNoRo:
Data de 28 decembrie aduce două premiere pentru SoNoRo. În cadrul celui dintâi concert de Anul Nou organizat de către asociație, are loc lansarea oficială a Orchestrei SoNoRo Strings. Evenimentul este intitulat "Toujours Vienne". La ce se poate aștepta publicul?
Publicul se poate aștepta, evident, la un program festiv, la un program foarte frumos, un program care să se potrivească cu atmosfera asta deosebită și specială a anului de după sărbători, aș zice... pentru că înaintea sărbătorilor lumea este destul de grăbită, destul de stresată, în mod curios.. toată lumea fuge să caute cadouri. Deci, un timp în care fiecare se poate reculege un pic și se bucură de frumos și de liniște! Și ne-am gândit că ar fi foarte frumos să umplem de un pic mai multă frumusețe perioada asta liniștită dintre Crăciun și Anul Nou.
Am ales un program inspirat din repertoriul vienez, pentru că știm cu toții cât de iubit este concertul de Anul Nou de la Viena, așa că ne-am gândit un pic să ne inspirăm de acolo. Publicul poate asculta, desigur, muzică vieneză veselă. Franz Lehar este unul dintre compozitorii aleși, dar, desigur, și Wolfgang Amadeus Mozart.
Sunt bucuros că o avem pe Diana Ketler lângă noi, ca dirijoare. Îl avem pe Pauls Putnins, baritonul leton de la Londra, care a încântat publicul pentru prima dată la ediția SoNoRo cu numărul XIX, care tocmai s-a terminat. Apoi, personal, mă bucur foarte mult să cânt alături de Nicolas Dautricourt, superba capodoperă a lui Wolfgang Amadeus Mozart, Simfonia concertantă pentru vioară, violă și orchestră.
Este un program unde publicul este invitat, pur și simplu, să se așeze în scaunele Ateneului, în sală, și să se bucure de acesta.
Povestiți-ne, vă rog, despre Orchestra SoNoRo Strings.
SoNoRo Strings este o idee pe care am avut-o de ceva timp, dar nu am avut posibilitatea să o realizăm. După cum știți, SoNoRo acordă de 18 ani burse unora dintre cei mai talentați tineri din România sau români din străinătate, sau studenți de origine română sau moldoveană care studiază în străinătate. Și, pe parcursul acestor ani, după cred că peste 600 de burse acordate, s-a creat o întreagă "rețea" de foști bursieri SoNoRo, sunt mulți alumni, copii foarte talentați - unii dintre ei, în România, alții, în străinătate, unii dintre ei, cu cariere foarte împlinite, alții, cu cariere foarte promițătoare. Ne-am gândit că ar fi frumos să reunim o parte din ei în această orchestră SoNoRo Strings. Deci, pe scenă va fi o bună parte dintre cei care au primit burse în ultimii ani. Alături de ei, i-am invitat pe unii dintre cei mai buni suflători din România, din diverse orchestre sau orașe ale țării. Așa că, zic eu, s-a creat un colectiv foarte entuziast, deschis, de tineri foarte talentați care vor da tonul unei noi aventuri SoNoRo, așa cum v-am obișnuit de altfel.
În 2025, Festivalul SoNoRo va împlini 20 de ani de existență. Care ar fi, în perspectiva dumneavoastră, câteva dintre cele mai importante proiecte din istoria asociației?
Cred că, de la an la an, am reușit să lărgim și să înălțăm acest arbore, arborele SoNoRo, cu diverse ramuri. După ce, în 2006, am creat Festivalul SoNoRo, în 2007, am creat proiectul educativ despre care vorbeam, SoNoRo Interferențe, dedicat tinerilor talentați ai țării. Apoi, câțiva ani mai târziu, am creat SoNoRo Conac, care în acest an a împlinit deja 12 ani de existență. SoNoRo MusikLand este inițiativa noastră muzicală în Transilvania, iar anul viitor va împlini 7 ani; este aproape mezinul ramurilor SoNoRo.
Ce am făcut? Am creat câteva festivaluri pe parcursul anilor, în străinătate. 10 ani am organizat SoNoRo la Arezzo, în Italia, am făcut două ediții SoNoRo la Sofia, iar de anul trecut am pornit o inițiativă ușor neobișnuită și năzdrăvană, mai precis SoNoRo Cayman Islands, departe de țară (anul viitor va avea ediția a doua). Apoi, SoNoRo on tour a fost întotdeauna foarte important pentru că aproape în fiecare an am dus SoNoRo în mari săli ale lumii - de la Carnegie Hall la New York, Washington, Concertgebouw Amsterdam, Musikverein la Viena sau alte săli importante de la Riga până la Istanbul, Munchen ș.a.m.d.
Apoi, anul trecut am început o inițiativă intitulată SoNoRo Kids. Este noul nostru proiect dedicat copiilor, pentru că ne dorim un pic să umplem acest vid de educație muzicală care, în momentul de față, are loc și se întâmplă în multe țări din Europa. Am pornit deja în această toamnă să ne ocupăm un pic de tinerii elevi care nu prea mai au contact cu muzica serioasă, care, totuși, le aduce o frumusețe specială în viață, dar îi și educă într-un mod adecvat.
E frumos că putem să sărbătorim acești 20 de ani anul viitor și planurile sunt foarte ample. Deci, abia așteptăm să vi le divulgăm!
Ce se pregătește pentru acest nou an?
Desigur, ediția XX a festivalului, care se va intitula "Rapsodia română". Dorim să onorăm acești 20 de ani de muzică și de aventură SoNoRo în România printr-un "portret" a la SoNoRo al țării noastre.
Apoi, legat de Festivalul SoNoRo, vom organiza un turneu internațional, care este intitulat "De la Teatro Colon la Carnegie Hall". Teatro Colon tocmai s-a întâmplat acum câteva săptămâni. Deci, am făcut o mică avanpremieră a turneului, am pornit-o la Buenos Aires. Și ultimul concert va avea loc la Carnegie Hall, să sărbătorim cum se cuvine acești 20 de ani de muzică și de activitate în România.