Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu vibrafonistul Andrei Voica, membru al formației de jazz Diximus & The Space Nebula
Diximus & The Space Nebula este o nouă formație românească de jazz, ce îi are în componență pe Andrei Voica (vibrafon), Oscar Ungvari - chitară electrică, Laszlo Sandor - bas și Frankie Ercsei - tobe.
Joia viitoare va avea loc un concert al trupei clujene Diximus & The Space Nebula. Înființată anul acesta, trupa a lansat și un album Floating Thoughts. Vom risipi un pic din nebuloasa ce înconjoară această nouă formație împreună cu unul dintre membrii ei, vibrafonistul Andrei Voica. Bine te-am găsit.
Bună ziua, mulțumesc pentru invitație.
Sunteți o trupă nouă. Cum v-ați găsit, ce v-a motivat să faceți această formație de jazz modern, cum o definiți voi?
Demult am avut ideea de a crea o formație cu care să cântăm o muzică originală, proprie. În iarna anului trecut am decis că ar fi momentul potrivit. Pe ceilalți membri nu îi cunoșteam, doar pe toboșarul trupei, pe Frankie. Prin Frankie am descoperit alți muzicieni foarte buni, adică basistul Laszlo și la chitară electrică pe Oscar. Am început cu piese proprii, am avut câteva compoziții pe care le-am prelucrat împreună, am mai compus alte piese noi, așa formându-ne piesele pentru album.
Voi activați la Cluj-Napoca. După numele colegilor tăi, cam toți sunteți din Ardeal. Ce ne mai poți spune despre background-ul membrilor formației, cam ce vârste aveți, pe unde ați mai cântat anterior?
Eu am început cu muzica clasică, am început cu pianul la Sighișoara, sunt din Sighișoara. Apoi, după un timp, din clasa a VI-a m-am mutat către instrumentele de percuție și de atunci au început să îmi placă mai mult marimba și vibrafonul decât tobele, să zic. După ce am terminat facultatea la Timișoara, am plecat din țară unde am avut câteva contracte și turnee. Revenind în România am făcut un master și am început și această trupă. Am cântat și muzică clasică, dar cumva m-am îndreptat către muzica jazz, pentru că îmi dă o libertate mai mare și aceasta pentru mine este foarte important. Frankie a început tot cu muzica clasică, la Târgu Mureș, după aceea s-a mutat la Cluj, la facultate, dar și el ca și mine a simțit o mai mare atracție față de muzica jazz. Laszlo a început și el tot cu muzica clasică, din câte știu, cu clarinetul.
S-a reprofilat pe bas.
Chitară bas. Pot să spun că este autodidact. Oscar nu a început cu muzica clasică. E autodidact, cântă la mai multe instrumente, dar chitara electrică îi place cel mai mult.
Din ce am văzut pe Facebook, sunteți născuți prin 1990-1991, nu chiar proaspăt absolvenți, dar nici cu o carieră lungă în spate. Anul acesta mai aveți programat un concert. Unde va avea loc, în Târgu Mureș, detaliile organizatorice.
O să fim la Dome's Pub în Târgu Mureș, lângă centru, mai exact, în data de 12 decembrie, de la ora 19.00.
Interviu realizat de Viorel Grecu