Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Venera Babeș, directoarea Colegiului Național de Arte „Dinu Lipatti”

Publicat: vineri, 27 Mai 2022 , ora 14.30

Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti” din București prezintă luni, 30 mai, de la ora 11.00, pe scena Sălii Radio, concertul absolvenților. Un concert simfonic dirijat de Andrei Ștefan Racu, în care soliști vor fi elevi laureați ai olimpiadei de specialitate, care derulează deja o carieră concertistică.

Mai multe detalii aflăm de la Venera Babeș, directoarea Colegiului Național de Arte Dinu Lipatti”:

Concertul absolvenților din acest an ai Colegiului Național de Arte "Dinu Lipatti" va avea loc la Sala Radio. În primul rând, vă rog să ne vorbiți despre semnificația concertelor pe care, periodic, le organizați pe cele mai importante scene din Capitală. Cât de importante sunt pentru dumneavoastră, ca organizator, dar și pentru public?

Concertele și aparițiile scenice ale elevilor noștri sunt importante pentru că ei vin la această școală de artiști tocmai pentru a ieși pe scenă și a se obișnui cu atmosfera și cu emoția scenică. Este deja tradițional concertul nostru din martie, de la Ateneul Român, pe care încercăm să-l organizăm chiar de ziua lui Lipatti, în jur de 19 martie. Organizăm și reușim de mai bine de 12, 13 ani să avem acel concert cu sprijinul Ateneului, desigur. Este concertul reprezentativ al școlii noastre, al Colegiului Național de Arte "Dinu Lipatti". Dar pe lângă acest concert, vă enumăr acum pe cele mai proaspete: ca o noutate în organizarea unui spectacol, am avut pe scena Operetei un spectacol, "Summer dream", după piesa lui Shakespeare "Visul unei nopți de vară", în care elevii de la Arta actorului și cei de la Jazz, muzică ușoară au avut acest spectacol deosebit pentru noi. Este pentru prima dată când colegiul nostru organizează un asemenea eveniment.

Aceste concerte ale absolvenților, de asemenea, în fiecare an le organizăm pe diferite scene ale Bucureștiului. Încercăm să-i scoatem pe elevi din școală, de pe scena noastră, unde ne facem experiența. Acum, ultimul nostru concert va fi pe scena Radioului. Vă mulțumim pentru sprijinul dumneavoastră și pentru faptul că îi promovați pe copii și-i încurajați! Va fi concertul absolvenților Promoției 2022 - luni, 30 mai, ora 11.00. Dirijor va fi profesorul Andrei Racu și vor fi soliști 7 elevi ai acestei promoții; niște elevi deosebiți. Poate că termenul de elev este depășit pentru ei. Sunt niște tineri cu experiențe artistice muzicale deosebite, cu niște performanțe atestate în diferite concursuri, recitaluri... Pot să vă spun că soliștii care vor fi luni sunt olimpici cu premiul I în acest an, ceea ce este un lucru deosebit, remarcabil.


V-aș ruga să-i numiți. Știu că printre aceștia se numără și violoncelista Sofia Blându, care tocmai ce s-a calificat în semifinala Concursului Internațional "George Enescu".

Îi pot nominaliza în ordinea în care vor apărea: pianistul Fabian Pricsina de la clasa profesoarei Elena Petrenco, violonistul Damian Radu Florescu de la clasa profesoarei Magdalena Ursu, trombonistul Ion Marian de la clasa profesorului Vasile Zamfir, violonistul Georgică Alexandru Pârvu de la clasa profesoarei Magdalena Ursu, clarinetistul Antonio Covaci de la clasa profesorului Nicolae Spătaru, violonistul Ștefan Aprodu de la clasa profesoarei Magdalena Ursu și violoncelista Sofia Blându de la clasa profesorului Mircea Marian. Desigur că această selecție, prin care Sofia Blându - încă elevă în clasa a XII-a - reușește să fie prezentă printre cei 11 semifinaliști ai Concursului Enescu la violoncel, este o performanță deosebită.

În acest concert al absolvenților mai avem un lucru inedit.


Bănuiesc că acel concert pentru vioară, interpretat, dar și compus de Ștefan Aprodu!

Exact. Este un tânăr deosebit. Ștefan Aprodu este deja absolvent al unei facultăți de compoziție din Norvegia, iar lucrarea pe care o cântă am avut desigur curaj să o prezentăm pe scenă. Ștefan Aprodu, de asemenea, a concurat la Concursul Enescu și o să vedem în câteva zile rezultatele. Sperăm ca și acolo să fie un semifinalist în persoana lui.

Deci, sunt copii dăruiți muzicii, care se implică în tot felul de activități.

N.r. - La scurt timp după înregistrarea interviului a fost publicată lista violoniștilor care s-au calificat în semifinala Concursului Internațional George Enescu”. Ștefan Aprodu este unul dintre cei 12 semifinaliști.

Interviu realizat de Florica Jalbă