Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Vasile Cazan, directorul Filarmonicii din Târgu Mureș

Publicat: miercuri, 6 Februarie 2019 , ora 11.52

Pe 7 februarie are loc concertul-eveniment prilejuit de aniversarea a 25 ani de activitate a muzicianului japonez Shinya Ozaki în calitate de dirijor permanent al Filarmonicii din Târgu Mureș.

Cum a fost gândit concertul de joi seară?

După 25 de ani de activitate dirijorală permanentă a maestrului Shinya Ozaki din Japonia, ne-am gândit să-l sărbătorim pentru că este, de fapt, un eveniment de excepție, dat fiind faptul că de el se leagă o filă din istoria instituției noastre. Așadar, el va dirija concertul serii care este ales tot de domnia sa, un concert frumos, bine gândit și în care să fie prezente cele două mari colective artistice ale instituției - Orchestra Simfonică și Corul mixt și organista pentru că noi avem un instrument excepțional o orgă în sala mare de concerte.


Cum a fost ales programul serii?

La recomandarea maestrului. La început se cântă o lucrare foarte scurtă - „Regina coeli” de Mozart - și apoi Simfonia a III-a de Saint Saens. Solista din Japonia a fost invitată tot de domnia sa, pentru că pe parcursul celui un sfert de veac de colaborare am avut foarte mulți artiști invitați din Japonia. De asemenea, orchestra noastră a fost într-un turneu în Japonia în 1999, și avem relații excelente cu artiști din Japonia, cu Asociația de prietenie Kumamoto România pe care am constituit-o în 1999 când am vizitat noi Japonia în cadrul turneului. Plus că această asociație - pentru că e Ambasada Japoniei în țara noastră - se implică în fiecare an în acordarea unor burse de merit pentru elevii care sunt excepționali la Liceul vocațional de arte din orașul nostru. Iar în contextul mai larg al acestei colaborări, dumnealui este acasă, publicul îl iubește, s-a acomodat foarte mult și-i place să vină să dirijeze în țara noastră. Se vede că oarecum i-a strălucit această șansă de a fi dirijor permanent al unei orchestre din România. Și a fost foarte bine primit de orchestră, de conducere și iată că a devenit sau este al nostru.


Interviu realizat de Petre Fugaciu