Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Valentin Răduțiu

Publicat: vineri, 25 Octombrie 2019 , ora 10.03

Pe 27 octombrie, violoncelistul Valentin Răduțiu a susținut un recital alături de pianistul Per Rundberg la Bozar din Bruxelles, în cadrul festivalului Europalia, unde România este țară invitată la această ediție. Valentin Răduțiu a apărut pe scena de la Bozar și în 1 octombrie, la deschiderea oficială a festivalului. 

Ați luat parte la concertul de deschidere al festivalului Europalia. Cum s-a desfășurat acel eveniment?

A fost un eveniment deosebit de festiv și cu o atmosferă minunată. M-am bucurat foarte mult să când împreună cu ansamblul RaRo-SoNoRo, avându-i alături pe artiștii Diana Kettler, Răzvan Popovici și Erik Schumann, împreună, desigur, cu deschiderea expoziției Brâncuși. A fost o onoare să particip și cu atât mai mult mă bucur să pot reveni.


Vă rog să ne vorbiți despre colaborarea dumneavoastră cu pianistul suedez Per Rundberg. Știu că ați imprimat integrala sonatelor pentru violoncel și pian semnate de George Enescu, împreună.

Da, așa este. Per îmi este un foarte bun prieten pe care-l cunosc de o jumătate de viață. L-am cunoscut când eram tânăr student la Salzburg, la Mozarteum. El este puțin mai mare decât mine și își terminase deja studiile și de atunci am cântat zeci de concerte împreună, am imprimat mai multe discuri împreună, am fost în concursuri în cele mai diferite clipe și contexte muzicale și într-adevăr, îmi este un muzician foarte apropiat, cu care am o înțelegere foarte profundă muzicală, pe scenă. Suntem două persoane foarte diferite, cred și de foarte multe ori, lumea este surprinsă să simtă o înțelegere și o comunicare atât de subtilă și care funcționează cu ochii închiși și sigur. Sonata de Enescu am cântat-o de foarte multe ori. Este o lucrare care îmi dă un sentiment unui voiaj, care totdeauna poate merge altundeva. Această caracteristică cred că reușește într-un mod deosebit, dacă partenerul muzical de duo este aproape și la un nivel uman. Sonata în mi minor de Johannes Brahms, aceasta este desigur un evergreen a repertoriului, o lucrare foarte iubită și cred că este și o bună companie pentru sonata de Enescu, care desigur, rămâne, mai ales poate pentru publicul belgian, o lucrare mai necunoscută și după aceea, în partea a doua a recitalului cred că vine surpriza cu sonata de Enescu.

Duo-ul Valentin Răduțiu-Per Rundberg va urca pe scena Sălii Radio în 24 martie 2020, în cadrul proiectului Radio România Muzical, Moștenitorii României muzicale. 


Interviu realizat de Petre Fugaciu