Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu trombonistul Ion Palagniuc

Publicat: vineri, 13 Noiembrie 2020 , ora 10.49

Duminică, 15 noiembrie, are loc următorul concert din stagiunea Florescu, Fernandez and Friends. Cvintetul de alamă alcătuit din trompetiștii Medve Sandor și Dumitru Trocin, cornistul Alin Ștefan Roman, trombonistul Ion Palagniuc și Ianța Gheorghe Simion la tubă va urca pe scena Sălii Oglinzilor a Forumului German din Sibiu.


Nu este prima dată când participați la Stagiunea Florescu-Fernandez & Friends. Cum a decurs prima experiență?

Într-adevăr, nu este prima dată, este a doua oară. Prima oară a fost la început de an, când am cântat împreună cu ei. A fost în luna februarie și am cântat în cadrul unui concert împreună cu o violonistă renumită, Cristie Su, care a venit din Belgia, de origine asiatică. Ea, practic, a fost protagonistă; eu am cântat doar două piese în cadrul concertului, acompaniat de Monica Florescu.


Să ne vorbiți depre cvintetul de alamă din care faceți parte. Cum s-a format și cine sunt colegii dumneavoastră?

Cvintetul de alamă este unul nou înființat, deoarece toți colegii sunt noi. Orchestra noastră s-a întinerit acum câțiva ani, iar din cei care au cântat înainte nu mai sunt decât eu. În fiecare an se fac Zilele muzicii româno-americane la Sibiu, după închiderea stagiunii, și în fiecare vară veneau din străinătate, în special din Statele Unite, muzicieni cu care colaboram. Și am cântat în multe ediții în cvintet cu un trompetist de excepție din Alabama, John McElroy, și cu colegii noștri... au fost și corniști veniți, întotdeauna am cântat împreună la acest eveniment. Anul acesta nu s-a făcut și a rămas acel dor de a cânta în cvintet. Și am hotărât să începem să facem și cvintetul nostru, să cântăm. Ceilalți membri sunt absolvenți de la academiile din Cluj și București. La trompetă îi avem pe Medve Sandor și pe Dumitru Trocin, la corn este Alin Roman, la tubă Simion Ianța, iar la trombon sunt eu. Sunt plin de entuziasm, de dorință de a cânta și asta e un lucru foarte bun. Este primul concert împreună cu ei și sperăm să iasă foarte bun și să placă publicului.


Care sunt lucrările de care se va putea bucura publicul?

Concertul va avea două părți. În prima parte vom cânta muzică din perioada barocului și clasicism, iar partea a doua va fi presărată cu piese de diferite genuri muzicale, în special de compozitori din America de Nord și America de Sud. Vor fi tangouri, muzică de film, va fi un marș, un dixieland. Între piese voi face o mică prezentare a compozitorului și voi spune câteva ceva despre piesă.


Interviu realizat de Petre Fugaciu