ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.20 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.24 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu tenorul Teodor Ilincăi

Publicat: vineri, 17 Februarie 2017 , ora 12.57

În 17 februarie 2017, tenorul Teodor Ilincăi susține la Opera din Sydney primul spectacol dintr-o serie cu "Tosca" de Giacomo Puccini. Sub bagheta unui alt muzician român - Christian Badea - Teodor Ilincăi aduce la viață rolul "Mario Cavaradossi" într-o serie de spectacole derulate până în 7 martie. În rolul titular - soprana spaniolă Ainhoa Arteta. Viziunea regizorală îi aparține lui John Bell.


Teodor Ilincăi, ne aflăm în pauza premierei cu opera Tosca la care participați, așadar este un interviu la cald. Bună seara și cum este premiera operei Tosca?

Este foarte bine până acuma, e o emoție specială, pentru că îmi doream foarte mult să cânt la Sydney, în acest loc special. Publicul recționează extraordinar până în acest moment și sper să fie așa până la final.


Este o premieră pentru opera din Sydney sau ați intrat în distribuție într-un spectacol mai vechi?

Este un spectacol mai vechi, dar ei au tratat-o ca pe o premieră, pentru că de fiecare dată sunt invitați alți soliști și atunci trebuie să integrăm foarte bine ceea ce a vrut regizorul să scoată în evidență.


Povestiți-ne puțin despre această regie - modernă, clasică?

Este o regie care îmbină într-un mod foarte fericit clasicul cu modernul. În sensul că face foarte bine legătura între clasic și nou și în ceea ce privește și costumele și scenografia. Acțiunea se întâmplă undeva în timpul celui de-al II-lea război mondial, când în Roma, puterea au preluat-o naziștii.


În această distribuție mai găsim un nume românesc, dirijorul Christian Badea.

Da, a fost o mare bucurie să lucrez pentru prima dată cu maestrul Badea, cu o carieră extraordină în lumea operei și un cunoscător extraordinar al stilului puccinian și cred că nu numai. Ne-am înțeles minunat și sper să mai colaborez cu dumnealui pentru că am avut ce să învăț.


Povestiți-ne puțin și de interpreta Floriei Tosca. Sunt două interprete în distribuție.

În seara aceasta cânt cu soprana spaniolă Ainoa Arteta, care e o cunoștință mai veche. Cu ea am debutat Tosca și tot cu ea debutez și aici la Sydney. Un artist extraordinar și un om deosebit.


Iar Scarpia?

Scarpia este tot un foarte, foarte cunoscut bariton italian, numele lui este Lucio Gallo, cu o carieră extraoridnară, atât în Italia, cât și în străinătate.


Îmi spuneați că la dumneavoastră este ora 8.30 seara, a avut loc primul act.

Primul act s-a terminat acum.


Așadar, ați cântat prima arie și duetul cu Tosca.

Sigur.


Care a fost foarte bine primit de public, înțeleg.

Extraordinar. Cred că de când am început eu să cânt Tosca a fost prima dată când s-a aplaudat după duet. Dirijorul a fost nevoit să întrerupă duetul muzical publicul nu mai înceta aplauzele și acest lucru mi-a plăcut foarte mult.


Și bineînțeles că v-a dat curaj pe mai departe.

Fără aplauzele publicului nu prea se poate merge mai departe.


Teodor Ilincăi, vă las să vă odihniți până la al doilea act. Vă urez mult succes în continuare și sper să mai vorbim, să ne povestiți despre reacția publicului după următoarele spectacole.

 Cu mult drag.

Interviu realizat de Jeanine Costache