Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Ștefan Ignat, managerul Operei Naționale Române București

Publicat: joi, 13 August 2020 , ora 12.42


Din 17 iulie,  Opera Națională București organizează spectacole în aer liber înscrise în Stagiunea ''Seri de operă estivale''. Despre aceaste seri am stat de vorbă cu Ștefan Ignat - Manager - Director General Interimar al Operei Naționale București:

Domnule Ștefan Ignat, pe perioada verii ați inițiat o stagiune intitulată Seri de operă estivale, stagiune desfășurată în Parcul Operei. Cum ați gândit această perioadă?

Perioada de concerte, această Seri de operă estivale, face parte dintr-un program mai amplu intitulat SAMER 2020 - Stagiunea artistică muzicală estivală a României, proiect inițiat de Ministerul Culturii împreună cu Centrul cultural și de tineret "Ștefan Iordache" și Primăria Sectorului 5, care ne ajută cu desfășurarea în cât mai bune condiții a concertelor noastre și spectacolelor care vor urma, spectacole semi-stage, în concert dar cu elemente de recuzită, cu costume, cu machiaj și cu tot ce implică realizarea unei bune producții. Suntem bucuroși să participăm alături de celelalte instituții de spectacole din București și din țară subordonate Ministerului Culturii la acest proiect măreț, în sprijinul culturii, în sprijinul publicului nostru care este iubitor de operă și nu numai.


Fiecare seară are o tematică. Spre exemplu, în această săptămână în weekend vor fi două concerte intitulate Duete celebre vocale și instrumentale și Caleidoscop muzical.

Ne-am gândit să dăm o denumire fiecărui concert, să nu ne rezumăm doar la concert de arii și concert de duete. Am hotărât ca acestea să poarte câte un nume care să atragă publicul și să ne bucure și pe noi, artiștii, că facem parte dintr-o seară, dintr-un concert care să aibă o anumită semnificație. Și bineînțeles că s-au ales arii, duete, ansambluri specifice acelei seri și să fie prinse cumva în acest joc al imaginației.


Cum au fost primite aceste seri de către public?

Au fost vândute toate biletele. Publicul este nerăbdător să revină în sala de spectacole, este nerăbdător să-și vadă artiștii, să-și vadă idolii de pe scenă. Va veni săptămâna viitoare Promenada Operei, unde sperăm că vom avea în jur de 500 de spectatori și sperăm că vom face un nou început al acestei perioade dificile pe care o traversăm.


Iată, ați anunțat ce va fi săptămâna viitoare. Cu ce mai întâmpinați publicul până la epuizarea acestei stagiuni estivale?

Ne-am gândit să punem Carmina Burana, vom avea operă în concert, concerte camerale, concerte de mici dimensiuni ale orchestrei, invitați și vom duce această stagiune cât putem de mult în aer liber și cât ni se va da voie... o vom duce până în octombrie. Să sperăm că timpul o să țină cu noi și ne vom putea desfășura activitatea chiar și afară.


V-ați gândit și la ansamblul de balet pentru această stagiune?

Sigur că da. Vor avea o seară specială de balet pentru că vom avea o scenă mare în fața operei începând cu 25 august.


Ce proiecte aveți pentru următoarea stagiune? Sperăm că va începe.

La momentul acesta proiectele sunt doar pe hârtie. Nu vă pot spune exact datele pentru că, așa cum se știe, nu avem voie să jucăm în interior. Dar, bineînțeles, le vom anunța din timp. Ele sunt premierele anunțate la sfârșit de stagiune 2019-2020. Odată ce se va deschide interiorul sălii de spectacole sigur că vom avea grijă să le punem în timp util ca lumea să poată asimila, să se poată face repetiții...


În final, am să vă rog să adresați o invitație publicului, deși ați spus că locurile sunt vândute!

Cu mare drag îi așteptăm pe toți iubitorii de operă, îi invităm și-i așteptăm la fiecare concert programat de Opera Națională București!




Interviu realizat de Jeanine Costache