Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Stephan Poen

Publicat: joi, 28 Iulie 2022 , ora 10.40

Domnule Stephan Poen, cum apreciați istoria celor peste 25 de ani ai Festivalului și Concursului Internațional Hariclea Darclee?

Aprecierea mea este la cel mai înalt nivel emoțional, cultural și spiritual. Festivalul și Concursul Internațional de Canto Hariclea Darclee, ctitorie a marii noastre artiste soprana Mariana Nicolesco este de foarte mulți ani cea mai prestigioasă manifestare de gen din lume. Sunt manifestări așezate sub înaltul patronaj UNESCO. Între o ediție și alta au loc cursuri de măiestrie artistică oferite de Mariana Nicolesco. La aceste evenimente au participat peste 3000 de tinere talente din 50 de țări și 5 continente. În acești 25 de ani foarte mulți laureați au devenit personalități de prestigiu ale teatrului liric românesc, dar și străin. Sunt foarte mulți artiști care au cântat pentru prima dată cu o orchestră la Brăila, la Festivalul și Concursul Internațional de Canto Hariclea Darclee. Acești tineri au devenit vedete ale teatrelor lumii, culminând cu Scala din Milano și Metropolitan Opera din New York. Este o ctitorie culturală și artistică, spirituală, care a asigurat la cel mai înalt nivel profesional, schimbul generațional în arta lirică românească și internațională.


Și de această dată veți fi implicat în desfășurarea evenimentelor de la Brăila. Cum este structurată seara muzicală din 29 iulie?

Am cinstea, onoarea și satisfacția umană și profesională, artistică și științifică, să fac parte din mecanismul sufletesc al manifestărilor Darclee din anul 2004, deci jumătate din acest sfert de veac aniversar jubiliar. Am realizat momente emoționante și înălțătoare pe scena teatrului în care a debutat Darclee la Brăila, 17 conferințe s-au adunat de-a lungul anilor, iar anul acesta va fi o nouă apariție a mea pe această scenă. În seara de vineri 29 iulie, publicul va urmări filmul intitulat Omagiu evenimentelor Darclee, un film care să sintetizeze tot ceea ce s-a întâmplat magnific și înălțător în acești 25 de ani prezentat cu emoție și cu bucurie de către doamna Mariana Nicolesco. În continuarea filmului, omagiind pe legendara Hariclea Darclee, publicul va urmări videoproiecții cu trei momente importante din repertoriul Haricleei Darclee și aceste momente vor fi ascultate în interpretarea doamnei Mariana Nicolesco. Sunt filme realizate din concerte de pe care Mariana Nicolesco le-a realizat și în care a onorat in memoriam repertoriul Haricleei Darclee. În fiecare din aceste trei momente, trei arii care vor fi ascultate, voi face comentarii referitoare la ce au însemnat aceste momente în istoria teatrului liric universal datorită sopranei Hariclea Darclee și voi face referiri la cum este perpetuată memoria Haricleei Darclee prin festivalul și concursul creat de Mariana Nicolesco și prin prestigioasa afirmare artistică a laureaților români și străini. După această sintetică, evocatoare conferință în comentariul celor trei momente, publicul îl va revedea pe pianistul Matei Varga, venit anume de la New York, care va oferi un mic recital cu piese din repertoriul universal și în continuarea acestui recital pianistic, publicul va aplauda în încheiere, un recital al tinerilor artiști, participanți la sesiunea de masterclass și care vor interpreta arii din opere pe care le au în lucru în cadrul zilelor acestei sesiuni la Brăila.


Interviu realizat de Ioana Țintea