Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu soprana Teodora Gheorghiu

Publicat: joi, 15 Martie 2018 , ora 11.05
"O soprana cu talent, grație și virtuozitate. Teodora Gheorghiu este strălucitoare atât în plan vizual, cât și prin vocea sa" - se spune adesea după evoluțiile sale pe scene, precum: Teatrul La Monnaie din Bruxelles, Opera Națională din Nancy, Grand Théâtre de Genève, Théâtre des Champs-Élysées din Paris, Opera de Stat din Viena și într-unul dintre cele mai importante festivaluri europene - cel de la Glyndebourne. În perioada 16 - 29 martie 2018, Teodora Gheorghiu revine în România cu primul său turneu national; turneu despre care ne-a vorbit în următorul interviu:


Cu siguranță, publicul vă așteaptă cu nerăbdare sa vă reasculte sau, de ce nu, să vă asculte pentru prima dată. De ce v-ați gândit la un asemenea turneu?

Mi s-a părut o idee bună, mai ales că în țară nu am mai cântat din vremea studenției. Sunt orașe în care am să cânt pentru prima dată, cum ar fi Pitești, Caracal și mi s-a părut o idee foarte bună ca și publicul din aceste orașe să aibă ocazia să asculte muzică de foarte bună calitate.


Turneul va cuprinde șase orașe din România. Puteți să le enumerați pentru cei care vor veni?

Pitești, Caracal, Brașov, Alba Iulia și Arad.


Și în cele din urmă București, la Ateneul Român.

Și în cele din urmă și la Ateneu.


La ce program v-ați gândit?

Programul va fi în mare parte bel canto. A fost o idee de-a mea de a merge pe urmele unei cântărețe de la începutul sec. al XIX-lea, care a creat o mare parte din rolurile scrise de Bellini, Henriette Méric-Lalande și am vrut să încerc o parte din ariile create de această cântăreață. Deci, va fi în mare parte bel canto. Va fi cu acompaniament de pian. În țară voi fi acompaniată de Clementina Ciucu - Ristea, iar la București voi fi acompaniată de francezul Franck Villard.


Trebuie să le spunem ascultătorilor că seara de 29 martie de la Ateneul Român va fi înregistrată și transmisă la Radio România Muzical, într-una dintre edițiile concertelor Radio România Muzical din Săptămâna Luminată. În debutul turneului, vă rog să adresați o invitație publicului.

Aștept cu nerăbdare să mă reîntâlnesc cu publicul din România și sper că va aprecia acest program.


Ce urmează pentru Teodora Gheorghiu după acest turneu?

Va urma o înregistrare cu arii de bel canto, un portret al acestei cântărețe, Henriette Méric-Lalande. Acesta este proiectul meu următor. Pe scenă va fi un turneu de promovare a acestui disc, în mai multe orașe din Europa.


Interviu realizat de Jeanine Costache