Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu soprana Patrizia Ciofi

Publicat: marți, 9 Octombrie 2018 , ora 11.31

Soprana Patrizia Ciofi este invitată să cânte în 9 octombrie 2018 pe scena Operei Naționale Române din Iași în cadrul unei noi ediții a Galei Premiilor Operelor Naționale. Renumita artistă italiană va interpreta arii celebre din opere de Puccini, Verdi și Bellini.


Doamnă Patrizia Ciofi, sunteți pentru prima dată în țara noastră?

Da, cânt pentru prima dată în România.


În ce context ați primit invitația de a evolua pe scena Operei din Iași?

Am cunoscut-o, în urmă cu un an sau poate chiar doi, pe Beatrice Rancea, directoarea operei din Iași, deoarece partenerul meu, care este regizor de operă, a prezentat un proiect pentru o montare cu Tosca. Montarea aceea nu s-a concretizat, din diverse motive, însă cu acea ocazie am fost invitată să asist la premiera operei Don Giovanni, pusă în scenă în regia lui Andrei Șerban, cu care eu colaborasem la Paris, pentru Lucia di Lamermoor. Și atunci ne-am cunoscut, deci, iar Beatrice a insistat ca eu să vin să și cânt, orice aleg eu din repertoriul de operă. Iar până la urmă am fost chemată cu ocazia acestei gale. Iată povestea!

Interpretați multe momente celebre - ca Valsul Juliettei din Romeo și Julieta, aria Gildei din Rigoletto, dar și pagini din Traviata, Boema și chiar Norma. Cum ați ales acest program foarte divers și solicitant din punct de vedere vocal?

Este un program foarte dificil și provocator, pe care l-am ales pentru că am vrut să ofer arii foarte cunoscute și care reprezintă, în același timp, o parte din povestea mea artistică, din parcursul meu profesional. De aceea toate aceste partituri sunt ale unor roluri pe care eu le-am cântat foarte des în cei aproape 30 de ani de carieră. Traviata, Rigoletto, Boema, Romeo și Julieta, Norma - aceasta din urmă fiind o adăugire recentă în repertoriul meu - am debutat în rolul Normei chiar anul trecut. Am făcut, așadar, un mic traseu muzical al carierei mele, prin intermediul acestor așa numite hituri ale vieții mele.


Care dintre aceste roluri este cel mai aproape de personalitatea dumneavoastră?

Nu aș ști să vă spun, dar de fiecare dată când abordez un personaj regăsesc în el ceva din mine. Iar cel care mi-a fost, probabil, cel mai apropiat, și care m-a ajutat pe mine, personal, să mă dezvolt ca femeie - a fost Violetta din Traviata. Ea este un personaj foarte bogat și profund, plin de fațete dintre cele mai diverse. E, în același timp, superficială și profundă, e liberă dar e și prizonieră. Din aceste motive pe Violetta o simt cel mai aproape de mine, pentru că eu însămi am fost în locul ei, de multe ori în viață. De aceea Violetta mi-a influențat viața personală.

Interviu realizat de Irina Cristina Vasilescu