ACUM:
19.00
Stagiunea muzicală Radio
În direct, Orchestra Națională Radio.
Urmează: 21.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.
Apoi: 23.30 Sunete contemporane Incursiune în lumea muzicii contemporane românești.

Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu soprana Ludmilla Bauerfeldt, câștigatoarea Concursului Internațional de Canto 'Hariclea Darclée'

Publicat: miercuri, 9 August 2017 , ora 11.11

În vârstă de 34 de ani, cu un palmares important, printre care Marele premiu la Concursul Internațional de Operă "Maria Callas" - ediția 2014, soprana Ludmila Bauerfeldt a devenit una dintre câștigătoarele Marelui Premiu "Hariclea Darclée"din acest an. Născută la Rio de Janeiro, soprana Ludmilla Bauerfeldt este astăzi rezidentă în orașul italian Genova. În 2011 a fost acceptată la Academia Teatrului Scalla din Milano unde a studiat timp de doi ani cu Renato Bruson, Mirella Freni și Luciana Serra. Soprana Ludmilla Bauerfeldt a și debutat pe scena Teatrului Scalla din Milano în 2012 cu Norina din opera lui Donizetti "Don Pasquale",ca parte a programului de canto urmat la Teatrul Scalla, cântăreața de origine braziliană a cântat în multe teatre din străinătate, cum ar fi: Teatrul de Operă din Avignon, Fundația Theocharakis din Atena, Teatrul Krizanke din Ljubljana, Teatro Alfa din São Paulo, Teatrul Harris din Chicago și Sala Strathmore din Washington. În Italia, Ludmilla Bauerfeldt a cântat la Teatrul Regio din Parma, unde se află și în această perioadă pentru a-și pregăti debutul în opera "Traviata" de Giuseppe Verdi. Despre experiența sa la Festivalul și Concursul Internațional de Canto "Hariclea Darclée", soprana Ludmilla Bauerfeldt a precizat:


Ai câștigat premiul Hariclea Darclee. Cum te simți și ce reprezintă pentru tine acest triumf?

M-am întors luni seară, a fost o călătorie lungă, deci nu prea am avut timp să mă gândesc... Pentru mine a fost o experiență oarecum neașteptată, emoționantă, așa că mă bucur foarte mult.


Cum ai aflat de acest concurs?

De la cei din anturajul meu. Știam de la maestrul Balderi și apoi de la doamna Mariana Nicolesco, am primit un email de la echipa domniei sale, în care am fost invitată să particip.


Cum a fost concurența în general?

Numeroasă. Mulți participanți din întreaga lume, artiști lirici pe care nu îi cunoșteam. Eu trăiesc de cinci ani în Europa, în Italia, și nu i-am întâlnit până acum. Pot spune că nivelul lor artistic este foarte ridicat, iar vocile foarte frumoase.


Care au fost cele mai dificile momente ale concursului?

Întotdeauna suntem în competiție cu noi înșine, niciodată cu ceilalți. Deci întotdeauna trebuie să fii atent, să alegi repertoriul adecvat, pentru că ai această posibilitate. Sigur, sunt emoțiile așteptării, faptul că nu ești sigur când și ce interpretezi... apoi, durata concursului. Așadar, cred că aspectul cel mai dificil căruia trebuie să îi faci față sunt momentele de așteptare.


Brăila este orașul în care s-a născut Hariclea Darclee. Cum te-ai simțit acolo?

Foarte bine și foarte liniștită. Am stat la hotelul din fața Teatrului "Maria Filotti", deci nu am umblat prea mult. Eram chiar în centrul istoric, aproape de Dunăre. Da, ne-am bucurat de multă liniște.


Proiecte de viitor?

În acest moment mă pregătesc pentru "La traviata", deci urmează o perioadă de studiu aprofundat. Sunt la Opera din Parma și mă concentrez pe repertoriul verdian. Așadar, "La traviata" reprezintă următorul meu obiectiv.


Îți mulțumim și te felicităm încă o dată!

Vă mulțumesc și eu foarte mult!

Interviu realizat de Jeanine Costache