Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu soprana Irina Iordăchescu

Publicat: luni, 15 Ianuarie 2018 , ora 13.29

Ziua Culturii Naționale este sărbătorită, astăzi, 15 ianuarie 2018 la Opera Națională București printr-un Concert Extraordinar. De la ora 18.30, pe scenă vor evolua ca soliști sopranele Irina Iordăchescu și Cristina Marta Sandu, mezzo-sopranele Sorana Negrea și Maria Jinga, tenorul Lucian Corchiș, baritonii Ștefan Ignat și Iordache Basalic, bașii Iustinian Zetea și Marius Boloș, care vor fi acompaniați la pian de Luminița Berariu, Mădălina Florescu și Liana Mareș. Participă Corul Operei bucureștene pregătit de Daniel Jinga. Despre acest eveniment a făcut câteva precizări soprana Irina Iordăchescu:


Ești cap de afiș al acestei serii. Ce ne poți spune?

Cu toții suntem, pentru că este un program extraordinar de frumos, foarte variat, sunt foarte mulți compozitori români printre care-i amintesc pe Tiberiu Brediceanu, Simeon Nicolaescu, Marțian Negrea, Sabin Drăgoi, Dan Dediu, Felicia Donceanu, Aurel Eliade, Teodor Teodorescu, Paul Constantinescu, Ciprian Porumbescu… sunt foarte mulți compozitori români omagiați, onorați, cântați de către colegii mei - soprana Cristina Marta Sandu, mezzosopranele Sorana Negrea și Maria Jinga, tenorul Lucian Corchiș, baritonii Ștefan Ignat și Iordache Basalic și bașii Iustinian Zetea și Marius Boloș. Avem maeștrii acompaniatori Luminița Berariu, Mădălina Florescu și Diana Mareș. Participă All's Choir și Corul Operei Naționale București, al cărui maestru de cor este Daniel Jinga.


Va fi un concert cu acompaniament de pian.

Da, așa este. Tocmai pentru a putea avea un program atât de complex, pentru că nu toate lucrările au deja orchestrații sau puteau fi făcute atât de repede. Eu gândesc că au fost alese foarte fericit aceste lucrări și sunt convinsă că publicul va avea o seară extraordinară.


Am să te rog să le faci o invitație celor care doresc să vină la Opera Națională București.

Îi invit cu tot sufletul, cu atât mai mult cu cât 15 Ianuarie este ziua în care îl celebrăm și pe Mihai Eminescu, este o zi simbol pentru români, pentru România, pentru cultura noastră, pentru tradiția noastră, pentru spiritul românesc. Cu siguranță, îl vor regăsi din plin în programul pe care l-am ales.

Interviu realizat de Jeanine Costache