Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu soprana Irina Baianț

Publicat: marți, 20 Decembrie 2022 , ora 10.49

Miercuri, 21 decembrie, de la orele 17.00 și 19.30 vor avea loc două concerte ce vor fi susținute de Camerata Regală, ansamblu dirijat de Constantin Grigore. Aflăm detalii despre programul concertului de la solista din această seară, soprana Irina Baianț.

Irina Baianț, nu sunteți la prima colaborare cu Camerata Regală. Cum s-a născut acest proiect dedicat Crăciunului, inclus în stagiunea regală?

Este adevărat, nu sunt la prima colaborare. Am avut bucuria de foarte multe ori să colaborez în diferite concerte foarte frumoase cu Camerata Regală, iar anul acesta invitația a venit, spre bucuria mea, tot din partea dumnealor, propunându-mi închiderea stagiunii regale cu acest concert frumos, căruia i-am găsit într-un final un nume, credem noi, foarte potrivit perioadei acesteia: „White Christmas”, așa cum ar trebui să fie Crăciunul pentru toată lumea: alb, și în suflete și în fața ochilor.


Ce lucrări ați pregătit pentru aceste concerte ce poartă titlul „White Christmas”?

Ne-am gândit deopotrivă la un repertoriu de colinde românești, pentru că nu este un Crăciun românesc fără colindele tradiționale cu care am crescut fiecare dintre noi (din diverse zone ale țării), dar și la colinde internaționale, care firește, fac deliciul publicului, pentru că ne-am modernizat, trăim într-o perioadă în care muzica este limbaj universal care transmite cumva același mesaj, indiferent de limba în care o cânți. Am inclusiv o surpriză pentru publicul ascultător care ne-a făcut de această dată plăcerea de a veni în număr foarte mare și noi vom avea două concerte în aceeași zi, programul fiind același la ambele.


Ați lansat de curând și o piesă nouă, intitulată "Acasă de Crăciun
". Ce ne puteți spune despre acest cântec? Va fi și el inclus în programul acestui concert?

Aceasta este una dintre surprizele despre care vorbeam. Am lansat într-adevăr primul single pe care l-am semnat alături de Damian Drăghici și casa lui de producție - We are Family. Este vorba despre un cântec de Crăciun pe care am zic că îl fac ca un fel de mărturie a întregii perioade în care am ajuns să-mi dau seama că cel mai important lucru este să spui la timpul potrivit lucurile care-ți stau în suflet și pe care dorești să le spui, motiv pentru care a luat naștere și această frumoasă piesă pe care o vom cânta, într-adevăr, în premieră live cu orchestră, la Ateneul Român pe 21 decembrie.


Ce alte proiecte aveți pentru acest sfârșit de an și cum se profilează agenda dumneavoastră pentru anul următor?

Mai am niște evenimente: pe 23 decembrie, de exemplu voi cânta la Târgul de Crăciun din fața Operei Naționale din București. Chiar voi închide seara de 23 decembrie cu un recital împreună cu câțiva dintre colegii care fac parte din band-ul Orchestrei Simfonice București și mai am câteva surprize despre care am să vorbesc pe parcurs și pe pagina de socializare și de fiecare dată când am ocazia să comunic undeva cu cei care mă urmăresc.

Interviu realizat de Norela Costea