Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu soprana Florina Ilie

Publicat: luni, 12 Februarie 2024 , ora 13.39

Soprana Florina Ilie, absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, va face parte din distribuția spectacolului Gianni Schicchi, reprezentație ce va avea loc miercuri, 14 februarie, pe scena Operei de Stat din Viena. Despre debutul său în rolul Lauretta de pe scena vieneză, și nu numai, muziciana română a stat de vorbă cu Ioana Țintea.

Florina Ilie, ați activat în Corul de Copii Radio, iar la vârsta de 17 ani ați pășit pentru prima dată pe scena Operei din București. Ce v-a atras către arta lirică?

Gustul l-am prins, normal, de la Corul de Copii Radio. Acolo am văzut marii artiști cum activează pe scenă și mi-am dorit să fiu și eu unul dintre ei.


După studiile de la București, v-ați continuat pregătirea în arta cântului la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Viena. A urmat perioada în care ați fost membră a Studioului de Operă din cadrul Operei din Frankfurt. Stagiunea trecută, v-ați afirmat pe importante scene lirice din Elveția și Franța. Din câte roluri ați interpretat până acum, care este personajul pe care l-ați simțit cel mai aproape de suflet și care ați perceput că vă definește?

Într-adevăr, am făcut multe debuturi în ultimii ani. Cel care mi-a rămas în suflet a fost și primul în care am debutat pe una dintre scenele din România. Este voba de rolul Adinei din Elixirul dragostei. La vremea aceea, era foarte aproape de sufletul meu și se pare că a rămas peste timp unul dintre rolurile mele preferate, pe care voi avea șansa să-l debutez și anul acesta la Opera de Stat din Viena.


Pentru reușită în carieră, în afară de înzestrări native, care sunt calitățile strict necesare unei mari cariere?

Ambiție, perseverență și studiu neîncetat.


Ce v-a motivat în tot acest parcurs?

Am avut o forță interioară. A trebuit să reușesc!


Miercuri, 14 februarie, îi veți da viață Laurettei, rolul principal din opera pucciniană Gianni Schicchi, pe scena Operei de Stat din Viena. Care este povestea din spatele acestui debut care implică și noua direcție în parcursul dumneavoastră artistic, cea de solistă angajată a Operei de Stat din Viena?

Eu am participat la o audiție la Opera de Stat din Viena în sezonul trecut, la recomandarea unui dirijor. Așa am ajuns să fiu și angajată a teatrului. El m-a recomandat, eu am venit la audiție cu toate rolurile pe care le-am făcut și ei au decis să-mi acorde șanse destul de mari dându-mi și roluri principale în primul an de angajament aici.


Cum ați construit rolul alături de regizoarea Tatjana Gürbaca
și de dirijorul Philippe Jordan?

A fost o atmosferă extrem de relaxată. Regizoarea ne-a lăsat foarte multă libertate de exprimare. Iar Philippe Jordan este unul dintre cei mai buni dirijori la momentul actual. Trebuie să spun, am învățat extrem de mult.


După Lauretta, ce roluri urmează să mai abordați?

Luna viitoare o să debutez în rolul Blonde din opera Răpirea din Serai și, după aceea, în Adina din Elixirul dragostei. Astea sunt cele două roluri pe care le mai am de făcut în stagiunea aceasta la Opera de Stat din Viena.

Credit foto: Barbara Aumüller

Interviu realizat de Ioana Țintea