Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu soprana Elena Moșuc

Publicat: marți, 27 Martie 2018 , ora 14.44

În 28 martie, soprana Elena Moșuc debutează în Leonora din opera "Trubadurul" de Giuseppe Verdi pe scena Teatrului Național de Operă din Belgrad. Montarea este imaginată de Ivana Dragutinoviæ Marièiæ, în distribuție regăsindu-se, alături de interpreți ai casei, un alt nume românesc - baritonul Florin Estefan, interpretul Contelui de Luna. Despre debutul în rolul verdian, a vorbit într-un interviu soprana Elena Moșuc:


În periplul dumneavoastră în diferite teatre lirice ale lumii, v-ați oprit și la Teatrul Național din Belgrad, acolo unde veți interpreta rolul Leonora din opera Trubadurul de Verdi. Este un debut pentru dumneavoastră partitura verdiană!

Da, este un rol la care am visat de mult timp și iată că visul a devenit realitate. Este, să zicem, un pas înainte în dezvoltarea mea artistică. Dintre rolurile de verdi am cântat foarte mult Gilda, Violetta, Luiza Miler, Medora în Corsarul, Alice Ford în Falstaff și acum... am îndrăznit spre un nou teritoriu verdian pentru că vârsta îmi cere. Leonora este un rol cu mai mult dramatism vocal. Poate că multă lume nu se așteaptă de la mine să cânt acest rol, dar uite că după 28 de ani de carieră cred că acest pas este foarte binevenit. Maestrul Dejan Saviæ, care este și directorul acestei opere mi-a propus ca atunci când doresc să fac un debut să vin la Belgrad. A venit momentul și astăzi am avut prima repetiție cu orchestră, de fapt prima și ultima pentru că miercuri va fi spectacolul propriu-zis.

Printre colegii mei se află și domnul Florin Estefan; este prima noastră colaborare, iar a doua va fi la Cluj, pe 15 aprilie, tot în Trubadurul.

Costumele le-am probat astăzi; sunt foarte frumoase, tradiționale, elegante, făcute cu stil. Este o regie tradițională, mai mult sau mai puțin ca cea din Cluj.

Aseară am avut repetiția muzicală - a fost excelentă. Iar Dejan Savic este un maestru cu multă experiență; cunoaște toate tradițiile muzicii italiene. A lucrat și el, la rândul său, cu maeștri formați în Italia. Îmi face plăcere să lucrez cu astfel de dirijori atenți la cântăreți.


Ce urmează pentru Elena Moșuc după acest spectacol?

În 15 aprilie voi fi la Cluj cu Trubadurul. Imediat, voi fi la Verona, la Teatro Filarmonico, pentru Ana Bolena - un rol pe care îl iubesc din tot sufletul. Apoi, Lucia di Lammermoor la Genova cu Andrea Bocelli. În iunie am un recital foarte frumos dar foarte dificil la Zurich, cu lieduri franceze și românești.

Interviu realizat de Jeanine Costache