Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu soprana Daniela Vlădescu, manager al Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”

Publicat: miercuri, 15 Iunie 2022 , ora 16.54

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța derulează o stagiune estivală ce a debutat în 10 iunie și se va încheia în data de 15 septembrie.

Mai multe informații aflăm de la soprana Daniela Vlădescu, manager al Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”:

La sfârșitul săptămânii trecute, ați deschis stagiunea estivală. Practic, teatrul liric pe care îl conduceți va avea activitate neîntreruptă în această vară, în continuarea stagiunii curente. Cum ați gândit programul acestei stagiuni estivale pe care ați anunțat-o până în data de 15 septembrie?

Am început, într-adevăr, stagiunea estivală. Prima întâlnire a noastră cu o stagiune estivală în Constanța a fost în anul 2020 când, în perioada de pandemie, s-a dat drumul la spectacolele în aer liber. Noi, neavând scenă în aer liber, am reușit să ducem 24 de evenimente la capăt pe terasa teatrului - cu lume multă, cu scaunele distanțate, dar cu un real folos pentru că niciodată un scaun nu a fost liber. Anul acesta, după acel succes, Primăria ne-a oferit posibilitatea de a realiza o nouă stagiune estivală - de data aceasta, cu intrare liberă; asta, printre multe alte evenimente pe care le vom susține în stagiunea estivală în afara orașului Constanța. Așa că, din data de 10 iunie, am început cu seri de muzică în fața teatrului nostru, pentru că noi avem alte evenimente importante în acest sfârșit de iunie. Acum, în data de 17, îl avem pe pianistul minunat Horia Mihail, care va susține un recital în fața teatrului, în cadrul Turneului "Pianul călător". Apoi, vom avea un Magic swing, vom avea un concert vocal-instrumental cu orchestra întreagă, cu corul și cu soliștii teatrului, cu muzică de largă popularitate. Și vom mai avea, încă o dată, "O, sole mio!". Acestea sunt evenimentele lunii iunie.

33 la număr vor fi până în data de 15 septembrie și toate se vor desfășura în funcție și de celelalte evenimente pe care avem în plan să le desfășurăm în afara Constanței.

De exemplu, pe data de 19 iunie, avem ultimul spectacol al stagiunii în sala noastră - premiera de "Țara surâsului"; un spectacol bine pus la punct de către doamna regizor Lucia Cicoară Drăgan, coregrafia domnului Mihai Mândruțiu, scenografia (decoruri, costume) - Daniela Vlădescu... pentru că așa am fost în ultimul timp, neavând fonduri ca să plătim și un scenograf. Avem niște artiști foarte buni. Totul se va realiza cu cei 10 soliști ai noștri. Avem un dirijor extraordinar - Tiberiu Oprea, care dirijează atât concert simfonic, cât și operă și operetă. Este un câștig pentru teatrul nostru, de anul trecut. Distribuția premierei va fi: tenorul Răzvan Săraru, soprana Laura Eftimie, subreta Georgiana Medeleanu și junele comic Adrian Pârlea.

Concertele estivale vor fi anunțate pentru fiecare lună în parte, la sfârșitul lunii care tocmai trece.

În data de 30 iunie, unul dintre cele mai frumoase evenimente pe care le putem realiza - participarea noastră la Festivalul Operelor Naționale de la București, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de existență a Operei Naționale București. Am fost invitați să participăm cu spectacolul "Povestirile lui Hoffman". Este o îndatorire pentru noi și o onoare.

Apoi, vom începe să facem pregătirile pentru Zilele orașului Ovidiu, unde deja avem parteneriat cu Primăria Ovidiu de mai mulți ani și prezentăm câte un spectacol. Acum vom prezenta un concert de la pop-rock simfonic, până la operă, uverturi, coruri celebre - un spectacol de largă popularitate, pe data de 23 iulie. Apoi, pe data de 28 iulie, vom începe a 8-a participare a noastră la festivalul organizat la Hunedoara și Deva, care se numește "Opera Nights", unde noi am fost cei care am realizat aceste seri minunate, cu repertorii foarte bogate. În aceste seri, vom prezenta la Petroșani, în zonă, în cadrul festivalului "Opera Nights" "My Fair Lady" de Frederick Loewe. Vom prezenta la Hunedoara "Cavalleria Rusticana" și "Paiațe", iar a doua seară "Rigoletto" - pe 29 și 30. Iar în data de 31 vom prezenta "Traviata" de Giuseppe Verdi la Deva.

O parte a companiei de operă va pleca într-un turneu de 20 de zile în Germania, cu spectacolele "Țara surâsului", "Văduva veselă", "Flautul fermecat", "Traviata", "Rigoletto" și "Lucia di Lammermoor". Nu sunt montările noastre, noi suntem doar interpreții. După aceea, rămânem numai cu stagiunea estivală din fața Teatrului, de la Constanța. În data de 15 septembrie o vom încheia, iar în data de 23 vom începe stagiunea la scenă. Concediile le luăm pe compartimente.

Interviu realizat de Florica Jalbă