Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu soprana Aida Pascu

Publicat: miercuri, 23 Octombrie 2024 , ora 9.30

Soprana Aida Pascu, laureată a Bursei "Mostenitorii României muzicale" și câștigătoare la secțiunea "Tânărul artist al anului" la International Classical Music Awards ediția 2024, a făcut parte din distribuția spectacolului "Moise în Egipt" de Gioachino Rossini, prezentat în premieră vineri, 18 octombrie 2024, la Teatrul "Pavarotti-Freni" din Modena, Italia. Despre debutul său pe scena italiană, dar și despre alte aspecte ale parcursului său artistic, Aida Pascu a stat de vorbă cu colega noastră, Ioana Țintea.

Aida Pascu, pe 18 octombrie ați debutat în rolul Elcia din opera "Moise în Egipt" de Gioachino Rossini, la Teatrul Pavarotti-Freni din Modena, Italia. Care este povestea acestui debut și în ce măsură marchează o nouă direcție în repertoriul dumneavoastră?

Este primul meu rol rossinian. Sper, nu și ultimul, pentru că mi-am descoperit această pasiune pentru repertoriul belcantist pe care, până acum, nu am avut curajul să-l abordez pentru că este, desigur, destul de complex. Mi-a deschis noi orizonturi, m-a forțat, să spunem, în cel mai bun sens al cuvântului, să evoluez. Acest debut nu a fost ideea mea. Au fost chiar din teatrul modenez care m-au auzit înainte și au intuit că aș putea fi potrivită pentru rolul Elcia.


Din punct de vedere vocal, care au fost cele mai mari provocări în abordarea acestui rol? Cum vă simțiți în partitura Elciei?

În mod surprinzător, mă simt foarte confortabil cântând acest rol, dar există o serie de provocări și nu sunt atât de mult vocale - sigur, există virtuozitate, coloraturi... am avut foarte multă mișcare de făcut. Am cântat mai mult în genunchi, mai mult pe jos, în niște poziții în care nu am mai fost până acum pusă să cânt.


Cum ați construit rolul alături de regizorul
Pier Francesco Maestrini și dirijorul Giovanni Di Stefano?

Pier Francesco Maestrini a fost absolut impresionant prin toate sugestiile pe care ni le-a oferit, prin toate ideile sale pe care ulterior le-a pus în scenă într-un mod uluitor. Producția este una superbă. Iar lucrul cu maestrul Di Stefano a fost intens și foarte detaliat asupra recitativelor, asupra nuanțelor… dinamica este una foarte bogată în ceea ce ne-a cerut dumnealui. Pe scurt, a fost un lucru intens, dar foarte util și m-a ajutat să cresc cu siguranță ca artist și ca persoană.


Vorbiți-ne despre regie! Din câte am observat pe internet, producția este una clasică, dar integrează și o componentă tehnică importantă, cu proiecții video în fundal. Cum influențează aceste elemente vizuale interpretarea și atmosfera operei?

Este o atmosferă foarte realistă. Noi simțim că suntem chiar acolo, în momentul respectiv. Avem un voal; noi nu vedem publicul pe cât de bine l-am vedea fără acel voal, desigur, și în fața acestuia sunt proiecții, dar acest lucru nu ne afectează interpretarea, ci, mai degrabă, cel puțin așa simt eu, ne dă mai multă intimitate, ne plasează mai mult în scenografie. Efectele video și sonore de pe parcursul operei au fost foarte bine gândite, foarte bine repetate.

Eu am fost impresionată și sunt de fiecare dată când stau pe scenă și cânt și mă gândesc la efectul pe care-l au toate aceste elemente asupra publicului în timp real și mă bucur foarte mult de această scenografie.


Ce ne puteți spune despre colaborarea cu partenerii de scenă?

Partenerii de scenă sunt cu toții niște oameni minunați. Sunt și mai tineri, dar și legende ale operei. Michele Pertusi, protagonistul Moise este cu adevărat o legendă a liricii. Cu toții sunt oameni deosebiți, ne-am înțeles foarte bine și de-abia aștept să ne revedem pentru următoarele spectacole - la Piacenza și Reggio Emilia. Deja îmi este dor de ei!


Cu ce gânduri așteptați aceste spectacole din 25 și 27 octombrie?

Cu gândul să fie și mai bune decât primele două spectacole, să ne simțim și mai bine, să fim mai liberi în expresie. Vom oferi publicului de fiecare dată un spectacol și mai frumos. Așa ar trebui să fie!


Aș dori să ne îndreptăm atenția și către cele două spectacole cu opera "Boema" de Giacomo Puccini, de la Opera Germană din Berlin, ce vor avea loc în 6 și 11 decembrie. Cum s-a ajuns la această colaborare?

Această colaborare a venit în urma unei audiții pe care eu am dat-o la Berlin, chiar la Deutscheoper, care era inițial pentru o altă producție în care voi debuta anul viitor. A fost un set de circumstanțe care a dus la acest frumos debut pentru care sunt emoționată și mă bucur. Dar, în principiu, toate debuturile pe care noi le facem sunt bazate pe audiții și pe niște persoane care au considerat că merităm și putem să fim distribuiți în aceste roluri.


Ați mai interpretat rolul Mimi în trecut. Ce vă atrage cel mai mult la acest personaj?

Este simplitatea ei aparentă, aș putea spune. Personal, îmi place să-i caut noi nuanțe și să-i ofer contrast, pentru că Mimi de multe ori este văzută a fi doar o fată simplă, în actul 1, în actul 2, mai degrabă pasiv interpretată. Mie îmi place să o descopăr activă și, ulterior, în actele 3 și 4, contrastul să fie mult mai dramatic.

Iubesc muzica din Boema, iubesc faptul că acest rol este "mănușă" pentru vocea mea și că am ușurință în a-l interpreta și vocal, dar și ca personaj.

Interviu realizat de Ioana Țintea