Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Simona Strungaru, dirijoarea Big Band-ului Radio

Publicat: marți, 8 Noiembrie 2022 , ora 8.46

Concert în premieră pe scena Sălii Radio. Big Band-ul Radio și invitata specială Alice Francis vor prezenta un spectacol multimedia cu muzică, dans și proiecții video, joia aceasta de la ora 19.00. Mai multe amănunte de la dirijoarea Big Band-ului Radio, Simona Strungaru, într-un interviu realizat de Viorel Grecu.


În primul rând, să-mi spui câteva ceva despre invitata concertului de joi seară, Alice Francis, care vine din Germania.

Alice Francis este o cântăreață cu foarte mari calități vocale, care este pe jumătate româncă, pe jumătate tanzaniană și care este în Germania, trăiește acolo și activează de trupa ei ce-i poartă numele. Este, atât cântăreață, cât și actriță. Anul acesta chiar a fost nominalizată pentru un important premiu muzical în Germania pentru că a semnat și coloana sonoră a unui serial important care este difuzat în Germania și va promova cu acest concert pe care îl vom susține împreună al cel de-al treilea album, pe care l-a lansat anul acesta, se cheamă Club Noir, care are inspirație din filmele alb-negru hollywoodiene.


Despre programul de joi seara, am înțeles că ea va veni cu trupă. Vor fi aranjamente speciale, va fi un concert cu profil electro swing, practic.

Da, este un concert foarte special, pentru că nu s-a mai făcut așa o alăturare de electro și Big Band la noi în țară și vine Alice împreună cu trupa ei și cu Martin Gruca, Chul-Min Yoo și Alexander Bisch, iar aranjamentele pentru Big Band sunt semnate de mine și de Florian Radu, trombonist, care este membru al Orchestrei Naționale Radio și colaborator al Big Band-ului Radio.


Vom avea o combinație de beat-uri electronice și orchestrație de jazz stil Big Band, practic.

Da. Pe lângă această combinație muzicală avem invitați dansatori ai companiei de dans Jazz Roots Bucharest, care se axează pe Lindy Hop și pe swing și care vor face un concert și un spectacol foarte special.


Va fi așadar un concert mult mai complex ca de obicei, incluzând și nu doar muzică, ci și dans.

Și video mapping, realizat de graficiana Ioana Halunga.


O experiență multimedia, efectiv. Este al doilea concert al tău cu Big Band-ul Radio. Cu ce impresie ai rămas de la debutul tău cu spectacolul The Magic of Chick Corea. Cum ai simțit conexiunea cu publicul, cu colegii din orchestră?

În primul rând, conexiunea cu colegii din orchestră a fost foarte câștigătoare, foarte plăcută și asta am resimțit-o încă de la prima repetiție pe care am avut-o. Este o mare bucurie să lucrez cu oameni atât de buni profesioniști și atât de liberi în exprimare, pentru că ai de învățat de la toți de acolo. Ei sunt oameni care nu doar interpretează partiturile scrise, ci și improvizează, iar aportul solistic și viziunea care s-a format fiecare dintre ei este foarte importantă pentru întregul sunet al Big Band-ului.


A fost și mult public, aproape plină sala.

Da. A fost o mare bucurie să vedem în sală foarte mult public și reacția publicului la concertul propus și la acest omagiu pe care i l-am făcut marelui Chick Corea. A fost pe măsura investiției noastre spirituale și muzicale. Ne-am bucurat foarte mult că am reușit să facem acest concert și în mod special că publicul l-a putut să-l asculte pe maestrul George Natsis, care a fost principalul solist al concertului și care a făcut-o cu foarte mare dăruire.

Interviu realizat de Viorel Grecu