Interviuri
Înapoi
AUDIO. Interviu cu Sebastian Tegzeșiu

Domnule Sebastian Tegzeșiu, cea de-a 44-a ediție a Festivalului Internațional al Muzicii de Cameră începe marți, 13 mai 2025, la Biserica Neagră din Brașov, printr-un concert susținut de Orchestra de Cameră a Filarmonicii Brașov. Care este conceptul în jurul căruia a fost elaborată această ediție a festivalului?
Festivalul Internațional al Muzicii de Cameră are o tradiție îndelungată. De obicei, oamenii, când se referă la muzica de cameră în perioada aceasta clasică, se limitează la cvartete, triouri, duouri, cvintete, octete. Anul acesta, noi, la Filarmonica Brașov, am încercat să prezentăm un concept nou și să aducem în fața publicului ideea un pic mai generală a ceea ce înseamnă muzica de cameră, inclusiv cu o formație de jazz, deoarece este un grup restrâns de oameni. Chiar dacă interpretează jazz sau un alt gen muzical, se integrează tot genului cameral. Anul acesta concertul de deschidere este susținut de Orchestra de Cameră a Filarmonicii Brașov. Următorul concert va fi cu Cvartetul Gaudeamus, ansamblu cu o carieră de peste 40 de ani în cadrul filarmonicii. Va urma Cvintetul de suflători al filarmonicii. Vineri seara avem concert de jazz, sâmbătă seara - muzică veche. Iar în ultima zi, închiderea festivalului, duminică, va fi un concert absolut inedit cu Gilles Apap și Formația The Colors of Invention, care vor trece de la muzica preclasică până la cea a zilelor noastre printr-o incursiune muzicală fantastică. Abia așteptăm concertul acesta!
Concertul inaugural include lucrări de Arcangelo Corelli și Georg Friedrich Handel. Ce v-a inspirat în alegerea acestui program?
Am vrut să fie deosebit. Faptul că filarmonica iese din Sala Patria și va merge în Biserica Neagră - este primul concert de anul acesta care se desfășoară în acest spațiu... De la Corelli ajungem la Vaughan Williams și Gustav Holst. Precum arcadele care sunt în biserică, aceste arcade [muzicale] simbolizează timpul și trecerea, puntea dintre ani... de la muzica barocă până la muzica secolului XX. Va fi un concert inedit, deoarece vom cânta concertele de Handel pentru orgă. Și apoi, prin suita lui Vaughan Williams pe o temă de Thomas Tallis, se va crea această atmosferă de melancolie, de trecere peste ani.
Festivalul include concertul educativ "Sonorități de geniu", dedicat copiilor, dar și proiecte care traversează granițele genurilor muzicale, cum este "Liminal Zone - Caramel". Cum vedeți rolul acestei diversități stilistice în promovarea muzicii de cameră către un public mai larg și mai divers?
Misiunea filarmonicii este aceea de a fi alături de comunitate. Instituția aparține comunității. Fiecare concert educativ este sold out; încă de la începutul sezonului, din septembrie, în două zile au fost epuizate biletele pentru tot anul. Iată, am mai venit cu încă un concert educativ, dar, totodată, nu uităm nici de publicul larg, care iubește muzica de jazz (iar în Brașov este un festival fantastic de jazz). Și atâta timp cât există un public de jazz, de ce să nu vină și la filarmonică!?
Privind spre viitor, care este viziunea dumneavoastră în ceea ce privește acest festival? Cum vă doriți să se dezvolte acesta în anii următori?
Festivalul de Muzică de Cameră a revenit anul trecut din nou pe scena filarmonicii, după o perioadă de 5 ani. Orice lucru care este întrerupt, este foarte greu să repornească. Dar iată că ne bucurăm de un public larg, care vine spre el deja și, în anii următori, ne dorim să se dezvolte din ce în ce mai mult. Să ajungem la două săptămâni și să cuprindem această paletă coloristică a muzicii pornind de la rock, jazz, cu orchestra de cameră, cvartete, cvintete, octete și, ușor-ușor, să introducem absolut tot ceea ce noi considerăm că ar face parte din zona muzicii de cameră.