Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Sebastian Androne-Nakanishi, câștigătorul marelui premiu al Festivalului Internațional de Compoziție Corală din Japonia

Publicat: vineri, 7 August 2020 , ora 9.45

Sunteți câștigătorul Marelui Premiu al Concursului Internațional de Compoziție Corală din Japonia, cu lucrarea intitulată The Pilgrim Soul. Cum ați decis să participați la această competiție și cât timp a durat realizarea lucrării?

Despre competiție știam de câțiva ani și cum soția mea este jumătate japoneză, îmi doream foarte tare să particip la concursul acesta și, în perioada pandemiei, cât am stat acasă am urmărit niște concursuri la care voiam să particip, printre care era și acesta, plus un concurs românesc, tot așa, pentru cor. Aveam, o mare poftă și un mare dor să scriu pentru cor. Am rugat-o pe soția mea să găsească o poezie care îi place ei foarte mult și m-am decis să scriu piesa aceasta.


Vorbiți-ne puțin despre lucrare. Cum se explică titlul, de unde v-ați inspirat și ce tehnici componistice ați folosit?

Soția mea a ales mai multe, dar pe mine aceasta m-a impresionat foarte tare. Se numește "When you are old" de William Butler Yeats și într-un fel am auzit cumva cum va suna piesa și a rezonat foarte bine cu mine. De exemplu, chiar prima strofă m-a atras. Începe așa: When you are old and grey and full of sleep,/And nodding by the fire, take down this book,/And slowly read, and dream of the soft look/Your eyes had once, and of their shadows deep. Într-un fel m-a făcut să mă gândesc la acel moment când vei ajunge cândva bătrân și te vei gândi la cum a fost viața ta, ideea de dor, legătura pe care o am cu soția mea. Adică a avut un impact emoțional destul de puternic și mi-a plăcut foarte mult și am scris-o cu mare, mare dragoste și drag. Tehnici folosite, desigur, nici poezia nu cerea așa, nici contextul corului pentru care trebuie să scriu. Îmi permitea folosirea unor tehnici extinse. Nu este un cor axat pe muzică contemporană. Evident că nu m-am putut abține să nu-mi pun amprenta proprie. Există niște texturi care cred că o să sune foarte bine și abia aștept să le aud, dar în general este o piesă accesibilă, atât pentru interpreți, cât și pentru public. Este o formulă clasică de SATB - sopran, alto, tenor, bas, cu foarte scurte momente de divizii, de până la șase voci. În cea de-a doua strofă - How many loved your moments of glad grace,/And loved your beauty with love false or true,/But one man loved the pilgrim soul in you,/And loved the sorrows of your changing face - ideea de suflet pelerin mi s-a părut foarte, foarte frumoasă și chiar nu îmi plăcea ca piesa mea să fie numită When you are old. Deci, titlul vine din cea de-a doua strofă.


Unde și când vom putea asculta lucrarea câștigătoare?

În mod normal, lucrarea trebuia cântată chiar la decernarea premiilor, însă desigur, din cauza pandemiei a fost anulat acest eveniment și se speră ca în ediția din 2022 a unui concurs de interpretare corală, piesa va fi impusă tuturor corurilor care vor participa și atunci, desigur, voi avea bucuria de a-mi asculta lucrarea în mai multe variante și sper să am și acces la acele înregistrări, să pot s-o aleg pe cea mai bună.


Interviu realizat de Maria-Isabela Nica