Interviuri
Înapoi
AUDIO. Interviu cu saxofonistul Paolo Profeti

Saxofonistul Paolo Profeti și grupul său European Collective lansează albumul Peer Out vineri seară în cadrul Stagiunii de Jazz de la Institutul Goethe. Evenimentul va avea loc de la ora 19.00. Mai multe informații avem în interviul pe care l-am realizat cu Paolo Profeti. Paolo, ce poți să ne spui despre acest grup al tău, European Collective? Este la al treilea album. Să ni-i prezinți pe colegii tăi și câte ceva despre muzica pe care o faci pe acest disc.
Noi suntem, cum bine ai spus, la al treilea album. Primul a fost Waiting for Bucharest din 2015, al doilea Glide din 2019 și cel mai recent, Peer Out din 2024. Muzicienii care sunt alături de mine, Siegmar Brecher la clarinet bas, din Austria, Michele Bonifati la chitară, din Italia, Giacomo Papetti la bas și Alessandro Rossi la tobe. Asta este formația principală, după care am avut invitați speciali: Sorin Romanescu la chitară, Marina Arsene la voce, actrița Ana Ularu și Sebastian Burneci la trompetă. Piesele sunt toate compozițiile mele. M-am inspirat în ultima vreme din ce se întâmplă la nivel sociopolitic. Eu sunt destul de atent la tot ce se întâmplă, din păcate, în ultima perioadă, și am compus privind anumite lucruri.
Este o muzică instrumentală, cu excepția a două piese. Cum transmiți ideile acestea pe care le ai despre evenimentele actuale, fără cuvinte, în cea mai mare parte?
Îmi place să zic în maniera cinematică. Adică încerc să transcriu în muzică imaginile pe care le am când mă gândesc la ceva. Este, bineînțeles, ceva abstract, probabil este, nu știu, doar în capul meu, dar încerc să fie cât mai aproape muzica pe care o scriu cu realitatea pe care o văd și o simt.
Ca sonoritate a muzicii, formația de bază are în față două instrumente de suflat, oarecum contrastante și o secție ritmică cu o energie ce aduce cu muzica rock, într-o anumită măsură.
Contrastante, da și nu, adică clarinetul bas poate să exploreze niște registre pe care instrumentul meu, saxofonul alto, nu are cum să le ajungă pentru că sunt prea joase. Cum bine știi, eu am scris și precedentele albume, tot așa, cu un alt instrument destul de jos, adică trombonul. Îmi place să am a doua voce care să fie în anumite puncte și contrapuntistică, să completeze tema. Nu am ascultat doar jazz la viața mea. Sunt foarte pasionat și de muzica, să zicem, progressive, nu știu, Jethro Tull sau King Crimson, așa că îmi place să explorez, nu doar o paletă a jazz-ului, dar așa mi-a venit să scriu. Și muzicienii cu care cânt au și "talentul" acesta de jazz, dar și de muzica rock și mai energică, să zicem așa. Mâine, la Institutul Goethe, noi vom prezenta albumul Peer Out în premieră absolută, aici în România, cu această formulă. Vom avea și invitați speciali pe Sebastian Burneci și pe Marina Arsene. Asta mâine la Institutul Goethe, dar vom avea și un concert asemănător, sâmbătă, în cadrul Romanian Design Week, la Muzeu Hărților.
Fiindcă suntem joia dimineața, putem să amintim și că veți cânta în concertul contemporan în România cu Big Band-ul Radio. Veți avea momentul vostru.
Vom avea trei piese, Waiting for Bucharest, Hopefulness și Silent Shouting. Piesele sunt aranjate de Tobias Hoffmann.