Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu saxofonistul Paolo Profeti

Publicat: miercuri, 9 Iunie 2021 , ora 18.15

Mâine, 10 iunie, de la ora 19,00 se va derula ultimul concert din această stagiune al seriei Jazz evenings at Radio Hall. Intitulat Here's To Life!, acesta poate fi considerat un cântec închinat bucuriei vieții și revenirii publicului în sală, după un lung șir de evenimente transmise live doar pe calea undelor și on-line. Interpretează membri ai Big Band-ului Radio. Concepția proiectului și conducerea muzicală îi aparțin lui Paolo Profeti. Va prezenta Sebastian Burneci.

Detalii aflăm de la saxofonistul Paolo Profeti:

Iată-ne în ajunul ultimului concert din această stagiune al serie Jazz Evenings at Radio Hall - Here's To Life! Care este ideea acestuia și ce vom asculta?

 

Ideea este să cântăm în fața publicului... adică, după un an și jumătate de când nu mai cântăm cu public în sală. Tocmai de asta titlul, Here's To Life! Programul va fi unul jucăuș, repertoriu hard bop din ani '50, dar și mai modern, aranjat și de domnul Natsis, de domnul Burneci și de mine.


Așa cum spuneați, după o lungă serie de concerte derulate fără public în sală din cauza pandemiei, în sfârșit vă veți reîntâlni cu spectatorii. Cum simțiți acest moment dumneavoastră și colegii dumneavoastră?

 

Noi am început acestă serie de concerte acum un an și cu Big Band-ul și în combo, adică formația mai mică a Big Band-ului Radio. Am avut 12-13 cântări fără public și cred că suntem toți cu mare emoție și bucurie să ne alăturăm din nou și să avem publicul în sală. Este misiunea noastră să cântăm cu public, nu doar între noi și difuzați. Asta a fost, cred, foarte greu! Mai ales la jazz, unde publicul, reacționând, ne ajută și ne sprijină.


Concerul Here's To Life! aduce pe scenă o formație de șase instrumentiști; de fapt, nucleul care a generat actuala serie Jazz Evenings at Radio Hall. Veți continua această serie și în stagiunea următoare?

 

Sincer, nu știu, dar cred că da. Noi ne simțim foarte bine în această formulă, fiind și aranjori - eu, Sebastian Burneci la trompetă și George Natsis la pian. Prin faptul că suntem și mai puțini, avem mai mult spațiu să improvizăm. Deci, și rolul de aranjor și rolul de improvizator ne plac foarte mult. Eu sper că vom continua cu această serie de concerte.


Suntem în plină campanie de vaccinare. Care este opinia dumneavoastră despre aceasta? Considerați că prin vaccinare va fi rezolvată situația actuală și vom putea reveni, relativ curând, în totalitate la normal?

 

Asta este o bună întrebare și cred că ar trebui timp să discutăm. Pe scurt, cred că da, vaccinarea ar putea să ajute. Eu sunt vaccinat, dar nu cred că ar trebui să fie musai. Cred că ar putea să ne ajute la o revenire normală, în mediu de sală, închis, unde dacă toată lumea ar fi vaccinată nu ar trebui să se poarte măști de protecție.

Interviu realizat de Florica Jalbă