Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu Sandra Ecobescu, președinta Fundației „Calea Victoriei”
Cea de-a unsprezecea ediție a Concertului Extraordinar de Anul Nou, un eveniment propus de Fundația "Calea Victoriei", va avea loc la Opera Națională din București în data de 5 ianuarie 2025. Publicul este invitat într-un parcurs muzical intitulat "Grădina viselor", unde urmează să fie ghidat de mezzosoprana Ruxandra Donose și baritonul Alexandru Constantin. Tiberiu Soare se va afla la pupitrul "Symphactory Orchestra". Sandra Ecobescu, președinta Fundației "Calea Victoriei":
Ce aduce deosebit această ediție cu numărul 11 a Concertului Extraordinar de Anul Nou, propunere a Fundației "Calea Victoriei" care a devenit deja tradiție?
Ediția din 5 ianuarie 2025 aduce nou invitata, în primul rând, și anume pe celebra mezzosoprană Ruxandra Donose. Suntem foarte onorați că doamna Donose a acceptat invitația noastră. Așadar, programul aș spune că este foarte mult construit în funcție de personajele feminine pe care domnia sa le va reprezenta în seara zilei de 5 ianuarie, la Concertul Extraordinar de Anul Nou, împreună cu baritonul Constantin Alexandru, un bariton care a mai lucrat și la alte ediții ale concertului nostru.
Așa cum ați spus, renumita mezzosoprană Ruxandra Donose și baritonul Alexandru Constantin interpretează împreună cu Symphactory Orchestra dirijată de Tiberiu Soare pagini semnate de Wolfgang Amadeus Mozart, Gioachino Rossini, Gaetano Donizetti, Georges Bizet și Johann Strauss-fiul, între alții. Cum a fost ales programul?
Programul a fost ales de muzicieni. Dirijorul nostru, Tiberiu Soare, cu care am și început acest proiect acum 11 ani, s-a sfătuit în primul rând cu invitata noastră, cu Ruxandra Donose, și a construit un program în care, cum spunea doamna Donose, vom aduce în fața publicului personaje feminine puternice, cu personalitate, care se trăduiesc în poveștile respective să-și construiască propriul destin. Deci, îmi vine să spun că este o sărbătoare a feminității, a unor personaje feminine asumate, excentrice sau care aduc elemente noi în ceea ce înseamnă personajele de operă feminine.
Așadar, Tiberiu Soare împreună cu Ruxandra Donose și cu concertmaestrul Monica Postolache au conturat acest program pornind de la rolurile care-i sunt foarte dragi invitatei noastre, în ideea de a compune un program divers, pentru că întotdeauna ne-am dorit să aducem piese cunoscute dar și piese - arii sau duete - poate mai puțin cunoscute de către publicul larg. Nu dorim să fie un concert care să conțină doar hituri, ci i arii extrem de frumoase, dar poate nu atât de des ascultate pe scenele mari de la noi.
Ce alte evenimente muzicale pregătește Fundația Calea Victoriei pentru anul 2025?
Ne dorim să facem, așa cum s-a întâmplat și în 2024, un concert în primăvară, tot împreună cu Symphactory Orchestra și bineînțeles cu Tiberiu Soare. Încă nu am stabilit ce vom face pentru că ne concentrăm pe concertul de Anul Nou, care este cel mai mare eveniment pe care noi îl organizăm. După cum știți, are loc la Opera Națională București și este o mobilizare masivă de forțe, de parteneri, de promovare și foarte multă energie care merge în acest sens, dar cu siguranță că ne vom organiza și pentru primăvară. Având în vedere că a avut mare succes concertul pe care l-am avut, ne dorim să venim din nou în fața publicului cu un concert poate în luna martie sau aprilie. Publicul iubește foarte mult muzica clasică, aș spune chiar că în ultimii ani publicul este din ce în ce mai deschis, media de vârstă este mai spre tineret și lucrul ăsta nu poate decât să ne bucure.
Un lucru pe care noi îl facem în fiecare an și la care eu țin foarte mult este ca, înainte de concert, Tiberiu Soare să povestească în câteva cuvinte ce își propune să se întâmple în acest concert, care sunt momentele-cheie din spectacol și un mesaj dincolo de cel muzical pentru publicul nostru. Și, de asemenea, la finalul fiecărui concert de Anul Nou, noi aducem soliștii în foaier astfel încât publicul să poată să-i felicite, să-i îmbrățișeze, soliștii să ofere un interviu celor interesați. Și, cumva, atmosfera aceasta de întâlnire foarte caldă și plină de speranță la început de an să aibă o încheiere cât mai memorabilă.