Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu regizorul Alexandru Nagy
Vineri, când sărbătorim Ziua Națională a României, opera bucureșteană invită publicul meloman la un concert extraordinar care poartă semnătura regizorală a lui Alexandru Nagy. Despre cum se va desfășura acest eveniment ne vorbește tânărul artist într-un interviu acordat colegei noastre, Ioana Țintea.
Alexandru Nagy, concertul extraordinar dedicat Zilei Naționale a României va aduce pe scenă soliști consacrați ai scenei lirice bucureștene alături de tinerii artiști ai Studioului de Operă "Ludovic Spiess". Cum se va desfășura acest dialog între generații?
Ne-am gândit ca anul acesta să realizăm un eveniment deosebit care, în parte, are o misiune a punții între generații, pentru că opera este un gen tributar în care noi respectăm foarte mult tradiția, îi respectăm foarte mult pe soliștii care sunt acum - avem foarte multe de învățat de la ei - și am considerat că este oportun de Ziua Națională să realizăm un eveniment complex în care se întrepătrund atât soliști consacrați ai scenei lirice, cât și soliști aflați pentru prima dată pe această scenă. Și nu e nimic mai bun pentru un tânăr solist la început de drum decât un concet cu pianul pe scena mare a operei. E un început curajos și noi ne dorim să fie de bun augur, fiindcă întotdeauna pentru un teatru de repertoriu cum este Opera Națională (cea mai mare fabrică de spectacole din România, cum îmi place mie s-o denumesc, pentru că acolo muncesc zi de zi sute de oameni pentru realizarea unui spectacol), o instituție-mamut de genul acesta, e foarte important să primească sânge tânăr. Se creează o atmosferă de familie, în care măiestria cântului se predă transgenerațional (de la generație, la generație). Tinerii artiști lirici, în ziua de astăzi, au nevoie de practică. Ei au nevoie să facă practică, să fie acolo, în atmosfera respectivă - le ia un an și jumătate, doi să cunoască toți angajații, să cunoască toate cotloanele (pentru că e clădire foarte mare). Deci, practic, de acomodare, de rodaj. Acest rodaj e foarte important și poate fi chiar vital în destinul unui artist liric. Acest rodaj dacă se face cum trebuie, într-o instituție de prim rang cum este Opera Națională, șansele se maximizează extraordinar de mult.
Cum se reflectă spiritul național în conceptul regizoral imaginat pentru acest eveniment?
Noi ne dorim să facem un fel de trecere în revistă a celor mai importanți compozitori. Este un recital de arii și lieduri exclusiv din creația românească. E un program prin care vrem să și împrietenim publicul nostru și pe tinerii artiști cu creația românească. De aceea, coproducător al evenimentului este chiar Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România. E un eveniment românesc, e un eveniment național, care aduce un tribut celor care ne-au oferit posibilitatea să ne integrăm în istoria universală a muzicii prin creațiile lor absolut deosebite, care vor fi prezentate la concertul de 1 Decembrie.
Este singurul concert cu intrare liberă și e foarte important. Pentru oamenii care nu ne-au călcat pragul e o ocazie foarte bună să facă acest pas alături de noi, de soliștii consacrați ai operei, dar și cu tinerii membri ai studioului experimental.
Credit foto: Horia Stan