Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Răzvan Rădos, dirijorul Corului de Copii Radio

Publicat: vineri, 8 Decembrie 2023 , ora 9.26

Corul de Copii Radio va susține sâmbătă, 9 decembrie 2023, pe scena Sălii Radio un concert dedicat celei mai frumoase perioade din an, Sărbătorile de Crăciun. Despre acest eveniment aflăm mai multe detalii de la Răzvan Rădos, dirijorul Corului de Copii Radio într-un dialog cu Ioana Țintea.

Domnule Răzvan Rădos, Corul de Copii Radio va susține sâmbătă, 9 decembrie, tradiționalul concert dedicat sărbătorilor de iarnă. Pentru început, v-aș ruga să ne vorbiți despre muzicienii invitați care vor urca pe scena Sălii Radio alături de cei mici.

Sâmbătă este momentul important din an în care Corul de Copii Radio își invită publicul la Sala Radio pentru colindele și cântecele de Crăciun. Ediția de anul acesta este mai specială decât alte ediții ale concertului pentru că avem un invitat de seamă; mă refer la un mare brand în muzica corală pentru copii. Este vorba despre Corul de copii și tineret "Symbol-Jean Lupu" al Patriarhiei Române, condus de doamna Luminița Guțanu-Stoian. Iată, două brand-uri mari - Corul de Copii Radio și Corul de copii și tineret Symbol - care-și dau mâna. Cred că este prima dată în istoria acestor ansambluri când ele urcă împreună pe scena Sălii Radio într-un concert de mare anvergură. El este sold out de peste o lună.

Bucuria e cu atât mai mare cu cât, pe lângă partea muzicală, copiii din ambele ansambluri au legat în această lună de repetiții comune o prietenie muzicală cu totul specială. Membrii Ansamblului de Băieți al Corului de Copii Radio sunt și ei foarte entuziasmați. Ansamblul de Băieți este creația colegei mele Magdalena Faur, pianista Corului de Copii Radio. Acest cor foarte tânăr evoluează cu fiecare apariție și evoluează și din punct de vedere al comportamentului coral, pentru că, după cum bine se știe, în cor dobândim mai mult decât muzică, dobândim prietenie, bucuria de a urca pe scenă și, de ce nu, de a evolua atât muzical cât și comportamental.


Cum veți descrie Crăciunul, prin muzică, publicului de la Sala Radio? Ce lucrări ați reunit în programul serii?

Noi o să le facem colegilor noștri de la Corul Symbol și de la Ansamblul de Băieți, mă refer la Corul de Copii Radio, le vom face două coperți. La începutul concertului vom cânta muzică românească și în sfârșitul concertului - muzică internațională. Sigur, sunt și lucrări arhicunoscute, dar și lucrări mai puțin cunoscute. Mă gândesc acum la renumitul Sus, boieri sau la După datini colindăm de Alexandru Pașcanu. Iar în final, Behold that star - un minunat colind american și părți din marea lucrare a lui Britten, A Ceremony of Carols. În mijlocul concertului, apar niște titluri cu totul speciale, cântate atât de Ansamblul de Băieți, care are un repertoriu foarte special anul acesta - fragmente din Suita de Crăciun de Viorel Munteanu - și Corul de copii și tineret Symbol, care ne-a obișnuit cu un minunat repertoriu românesc inspirat din tradițiile de Crăciun.


Îmi imaginez că este un eveniment mult așteptat de către copii. Cum decurg repetițiile și cum se simt emoțiile apropierii Crăciunului?

Am făcut repetiția generală la Sala Radio. Emoția este, într-adevăr, foarte mare, dar este constructivă, e important să spunem. Luna decembrie pentru Corul de Copii Radio înseamnă, cu câteva mici excepții, concerte zilnice, uneori și câte două concerte pe zi. Deci, este o lună complexă și complicată, de ce să nu recunoaștem! Însă cred că fiecare artist care s-a pregătit intens trăiește această bucurie de a împărtăși cât mai mult cu publicul ceea ce el a muncit. Copiii sunt fericiți și așteaptă cu mare bucurie toate recitalurile și, mai cu seamă, pe cel de sâmbătă seară, de la Sala Radio. Și, credem noi, totul va fi foarte bine!


La finalul concertului, va avea loc prezentarea celui mai recent album al Corului de Copii Radio, intitulat "Poveste din pădure", apărut la Editura Casa Radio. Ce titluri include cuprinsul acestui compact disc?

În primul rând, lucrarea "Poveste din pădure" care dă și titlul și care este o înregistrare notată cu Aur în Fonoteca Radio, o înregistrare făcută de doamna Elena Vicică împreună cu dirijorul Ludovic Bacs și cu Orchestra de Cameră Radio în anul 1981. Bucuria este să fie invitată la lansarea acestui cd doamna Alexandrina Halic, care este vocea recitatorului din această înregistrare de tezaur. De altfel, discul reunește lucrări din arhiva Corului de Copii Radio, din Fonoteca Radio, lucrări de referință, lucrări care au legătură cu natura, cu viața animalelor și a plantelor și este unul cu totul și cu totul special atât prin acest caracter, cât și prin nivelul extraordinar al înregistrărilor.

Interviu realizat de Ioana Țintea