Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu profesoara Carmen Manea

Publicat: vineri, 25 Octombrie 2024 , ora 9.30

În Sala mare a Ateneului Român are loc duminică, 25 octombrie 2024, recitalul "In memoriam Valentin Gheorghiu". La sugestia Roxanei Gheorghiu, soția maestrului, a vorbit despre eveniment profesoara Carmen Manea, apropiata familiei Gheorghiu. Participă pianistele Roxana și Valentina Gheorghiu, violoniștii Gabriel și Simina Critoru, violonceliștii Marin și Ștefan Cazacu și pianistul Mihai Ritivoiu.

Doamnă Carmen Manea, duminică are loc recitalul-omagiu închinat memoriei maestrului Valentin Gheorghiu. Pentru început, v-aș ruga să ne spuneți cine a fost pentru dumneavoastră Valentin Gheorghiu și cât de importantă credeți că este organizarea unui astfel de eveniment?

Maestrul Gheorghiu a fost o permanență în viața muzicală, dar și în viața mea, pentru că am fost la concertele dumnealui timp de aproape șapte decenii. Deci, i-am urmărit activitatea excepțională de-a lungul timpului și am fost unul dintre ascultătorii și spectatorii domniei sale cei mai frecvenți.

Recitalul "In memoriam" este foarte firesc să se desfășoare, pentru că cunoaștem cu toții importanța pe care a avut-o maestrul Gheorghiu în muzica românească, nu numai ca pianist excepțional, dar și în calitate de compozitor. Iar, chiar dacă domnia sa nu a fost profesor la Conservator, prin concertele și prin prestațiile sale de cel mai înalt nivel artistic a oferit câte un masterclass din fiecare concert pe care l-a dat.

Deci, concertul de duminică, 25 octombrie, este absolut firesc și, în afară de asta, are și conotații estetice și afective. Dacă stăm să ne uităm la interpreți, ei sunt dintre cei mai buni și cei mai apropiați ai maestrului. Este vorba despre pianistele Roxana și Valentina, soția și fiica maestrului, cu care, de-a lungul timpului, a colaborat foarte mult și consecvent. După aceea, violonistul Gabriel Croitoru, care a fost colaboratorul de duo al maestrului și cu care a făcut Integrala sonatelor de Beethoven, de exemplu, în 2012. Maestrul Marin Cazacu, excepțional violoncelist și managerul Filarmonicii "George Enescu". Pe lângă aceștia, vor fi și copiii dânșilor: Simina Croitoru și Ștefan Cazacu, tineri deja foarte apreciați. Nu în ultimul rând, participă Mihai Ritivoiu, pianist deja cunoscut la nivel internațional și care a fost unul dintre puținii discipoli ai maestrului Gheorghiu. Sigur că discipoli ne considerăm cu toții, cei care am asistat la concertele regretatului pianist, dar acesta a beneficiat de îndrumările maestrului.

Publicul va putea asculta o mare parte din lucrările îndrăgite de maestru, pe care domnia sa le-a cântat, dar și compozițiile sale. Programul începe cu Andante din Trioul pentru vioară, violoncel și pian, scris de maestrul Valentin Gheorghiu la moartea fratelui său, Ștefan Gheorghiu - mare violonist și profesor. În general, programul are un caracter evocator, cu piese de mare profunzime. De exemplu, urmează Adagio din Trio nr. 4 op. 11 de Beethoven; apoi, Burlesca pentru vioară și pian de Valentin Gheorghiu. Este o creație excepțională pe care i-a dedicat-o prietenului și colaboratorului său, Gabriel Croitoru, care o va prezenta împreună cu pianista Roxana Gheorghiu. După aceea, o altă piesă cu conotații extraordinare este Dansul slav în mi minor op. 72 de Dvorak, redat de data asta de Roxana și Valentina Gheorghiu, și, după aceea, urmează una din creațiile foarte frumoase ale maestrului - Sonata pentru violoncel și pian, redată de Ștefan Cazacu și Mihai Ritivoiu. Din creația maestrului Valentin Gheorghiu vor mai fi prezentate două piese pentru pian la 4 mâini din Suita "Imagini din copilărie", realizate de pianistele Valentina și Roxana Gheorghiu. Această suită a fost compusă inițial pentru orchestră, dar maestrul a făcut transcripție și pentru 4 mâini. Sigur că nu putea să lipsească din program Trio "Dumky" op. 90 de Antonin Dvorak - o creație camerală admirabilă, pe care cu toții o iubim și care a făcut parte din programul multor concerte susținute de Valentin Gheorghiu, alături de Gabriel Croitoru și Marin Cazacu.

În finalul concertului din 27 octombrie, va fi interpretată Romanța de Rahmaninov - lucrare foarte frumoasă și emoționantă, pe care pianiștii familiei Gheorghiu au cântat-o în repetate rânduri. De data aceasta, sigur, vor fi pianiștii prezenți, care omagiază memoria maestrului, Roxana Gheorghiu, Valentina Gheorghiu și Mihai Ritivoiu.

Așadar, acest eveniment este un omagiu adus concertelor maestrului Gheorghiu, care au rămas întotdeauna în memoria publicului spectator.

Interviu realizat de Ana Sireteanu