Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Prof. Mihaela Tomescu despre Turneul 'Pe urmele lui Enescu'

Publicat: miercuri, 18 Octombrie 2017 , ora 13.21

În perioada 4-11 octombrie 2017, s-a derulat în capitală cea de-a II-a ediție a turneului „Pe urmele lui Enescu”. Membrii Fundației Culturale „Remember Enescu” au susținut o serie de recitaluri prin care și-au propus să recreeze prezențe ale lui George Enescu în săli și spații din București. Programul a fost constituit din opusuri semnate de Enescu și partituri din repertoriul interpretat de muzicianul român. Evenimentele au fost prezentate de prof. Mihaela Tomescu, ale cărei impresii și concluzii se regăsesc în următorul interviu.

Membrii Fundației „Remember Enescu” au încheiat turneul „Pe urmele lui Enescu” și o să vă întreb care este concluzia dumneavoastră în urma acestui proiect.

Am urmărit pașii maestrului în mai multe săli bucureștene și spații bucureștene și am dorit cu ocazia aceasta să aducem un nou omagiu maestrului, ca om și artist. Am descoperit lucruri noi, amănunte noi din viața maestrului; impresii și gânduri pe care le-a avut în legătură cu prezențele în aceste spații. De exemplu, la Euro Hotel, maestrul spunea că se simte ca acasă. Apoi, turneul a continuat de la Jockey Club, acolo unde maestrul era membru alături de elita aristocratică și intelectuală a țării din acea vreme. Iată și Sala Dalles, unde maestrul a concertat de 28 de ori. La librăria Cărturești Verona am aflat cu această ocazie că maestrul a concertat; a fost în fruntea Orchestrei Filarmonicii și a dirijat, de asemenea, și Orchestra Radio. Poate că unul dintre cele mai frumoase recitaluri ale noastre din cadrul turneului a fost cel de la Muzeul Național „George Enescu”. Aici a susținut un recital de vioară violonistul Ștefan Șimonca, pe o vioară a maestrului Enescu și anume pe una dintre cele două viori Paul Kaul. Ultimul recital a fost la Filarmonica „George Enescu”, Sala Studio, unde maestrul a debutat la vârsta de 13 ani. Sperăm că anul 2018 să ne aducă împlinirea turneului în zona Moldovei. Acesta a fost turneul bucureștean.

Interviu realizat de Ana Diaconu