Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu președintele Fundației Remember Enescu, doamna Mihaela Tomescu

Publicat: joi, 21 Iunie 2018 , ora 12.57

Vineri începe ce-a de-a treia ediție a Turneului Național 'Pe urmele lui Enescu', organizat de Fundația culturală Remember Enescu. Detalii despre proiect ne-a oferit președintele Fundației, doamna Mihaela Tomescu:

Printre activitățile Fundației Cultural Remember Enescu, stagiunea de recitaluri bucureștene, Festivalul Internațional Itinerant Remember Enescu, Concursul Internațional de Vioară Remember Enescu de la Sinaia, Concursurile de Interpretare Bucureștene Dan Cumpătă și Ada Ulubeanu, iată și minunatul proiect, Festivalul "Pe urmele lui Enescu", aflat anul acesta la cea de-a III-a ediție. Urmărim prezența maestrului Enescu în săli de concerte și spații neconvenționale, dorind în felul acesta să ne apropiem mai mult, să-l simțim mai aproape și să-l cunoaștem mai bine pe maestrul nostru.

Prima ediție din iunie 2016 a avut ca desfășurare zona Banatului. Membrii Fundației și invitați ai Fundației au susținut recitaluri la Lugoj, Caransebeș și Oravița. Săli, în care maestrul George Enescu a concertat. Am urmărit apoi pașii maestrului în octombrie 2017, în șase recitaluri la București, gândind această a doua ediție a festivalului nostru, ca o continuare a festivalului mare George Enescu. Au fost organizate și desfășurate recitaluri la Filarmonica George Enescu, Muzeul Național George Enescu, Sala Dalles, librăria Cărturești, din vecinătatea cinematografului Patria, Jockey Club, aici unde maestru era membru alături de marile personalități ale vremii și, nu în ultimul rând, al șaselea recital a fost în foaierul hotelului Bratu.

Proiectul de anul acesta se desfășoară la Iași. Iată, o zonă extrem de bogată în prezența maestrului Enescu. Am ales pentru început, trei locații: Muzeul Memorial Mihail Sadoveanu, casa în care maestrul George Enescu a locuit o perioadă înaintea scriitorului Mihail Sadoveanu. Apoi Casa Balș și aici avem Sala Eduard Caudella și Muzeul Unirii cu Sala Tronului. Săli în care maestrul a concertat.

Recitalurile vor fi susținute de membrii Fundației Culturale Remember Enescu. Aici aș evidenția pe violonistul și solistul Radu Ropotan de la Brașov, pianista și solista Mădălina Dănilă, doctorand la Universitatea Națională de Muzică București, invitați studenți și elevi de la Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași și respectiv, Colegiul Național de Artă Octav Băncilă, Iași.

Invităm pe toți cei care au timp și plăcere să fie alături de noi în acest nou omagiu pe care îl dăruim cu tot sufletul maestrului George Enescu, vineri, 22 iunie, ora 16.30 la Muzeul Memorial Mihail Sadoveanu, sâmbătă 23 iunie, ora 19.00 Casa Balș, sala Eduard Caudella și duminică, 24 iunie, ora 11.00, la Muzeul Unirii, Sala Tronului.

Vă așteptăm cu mult drag.


Interviu realizat de Radu Mihalache