Interviuri
Înapoi
AUDIO. Interviu cu Potyó István, despre stagiunea KlausenMusik

Pe 4 iulie a început la Cluj cea de-a VII-a ediție a stagiunii de concerte estivale KlausenMusik, care continuă până pe 29 august. Cum a evoluat acest proiect de la prima ediție până astăzi și care este misiunea sa în 2025?
Concertele KlausenMusik au debutat în 2019 ca o „răcorire muzicală” de-a lungul verii, când instituțiile publice sunt închise. Am dorit să oferim o varietate culturală, unde se ascultă muzică de orgă, de cameră, religioasă, corală sau vocal-simfonică și să oferim posibilitatea ca toți cei care sunt iubitori de muzică, inclusiv turiștii, să asculte muzică de calitate în bisericile noastre.
Recitalurile camerale de la Biserica Piaristă marchează 300 de ani de la sfințirea acestui lăcaș de cult. Cum se reflectă această aniversare în programul artistic al stagiunii?
Muzica barocă a avut întotdeauna o însemnătate deosebită în cadrul concertelor noastre. Anul acesta am dorit să fie prezent mai puternic anul 1725. Asta însumează lucrări de Telemann, Bach, Vivaldi, chiar și lucrări care conțin numărul 300 - această aniversare foarte frumoasă. Prima biserică în stil baroc, construită în Transilvania, a fost atunci sfințită la Cluj. Biserica Piaristă este un loc important și un punct cultural, muzical, religios, pentru că acolo a fost prima orgă mecanică cu pedală și două manuale de la Cluj.
Evenimentele se desfășoară în trei spații sacre emblematice din Cluj: Biserica Sfântul Mihail, Biserica Evanghelică-Luterană și Biserica Piaristă. Ce v-a determinat să alegeți aceste edificii istorice din centrul Clujului și cum influențează arhitectura și acustica experiența muzicală?
După ce s-a realizat restaurarea Bisericii Sfântul Mihail, dar și cea a Bisericii Luterane, am decis ca aceste concerte să se dezvolte. Este al treilea an în care avem două concerte pe săptămână: lunea și vinerea. La Biserica Sfântul Mihail, avem o orgă deosebită din baroc, construită în 1753, iar la Biserica Luterană avem o orgă Walker în stil romantic, construită la începutul secolului XX. Aastfel, putem asculta alternativ, în cele două locații, specificul acestor instrumente diferite și, totodată, repertoriul potrivit fiecărui instrument în parte.
Repertoriul din acest an acoperă o paletă stilistică largă, de la renaștere până la creații contemporane. Cum ați construit echilibrul între epoci și ce ați urmărit în selecția lucrărilor?
În cadrul concertelor camerale, a fost important pentru noi ca diferitele ansambluri să fie reprezentate cât mai echilibrat. Avem un ansamblu de alămuri care vine de la Târgu Mureș - Neumarkt Brass, avem concert vocal-simfonic al corului și orchestrei de cameră Santa Cecilia, dar avem și cvintet de suflători de lemn și diferite ansambluri baroce cu muzică veche - de exemplu, Concerto Spiralis. De asemenea, în această săptămână, vom asculta trei sonate pentru clavecin și vioară de Bach interpretate pe instrumente de epocă.
Ați reunit în acest an interpreți din România, Ungaria, Austria, Olanda și Germania. Ce înseamnă această deschidere internațională pentru stagiunea KlausenMusik și pentru orașul Cluj?
Un spectru larg al interpreților a fost întotdeauna important, pentru că astfel putem auzi muzică de calitate. Toți interpreții care vin din străinătate aduc ceva diferit în cadrul interpretării lucrărilor. Colegii mei muzicieni care îi întâlnesc pe acești artiști sunt, de asemenea, bucuroși că au posibilitatea să asculte muzicieni desăvârșiți din străinitate care cântă la orgi ale bisericilor din Cluj-Napoca. Această experiență este, de asemenea, un factor care atrage publicul spre concerte.
Care este viziunea Asociației Muzica Sacră Cluj pentru viitorul KlausenMusik? Cum v-ați dori să se dezvolte acest proiect în următorii ani?
Întotdeauna aceste proiecte au nevoie de perspectivă. Sperăm foarte mult ca, începând cu anii următori, să avem definitivate cât mai repede programele cu cei care vin să cânte pentru ca organizarea să fie cât mai ușoară. Este foarte important ca toți cei care sprijină activitatea noastră - Parohia Romano-Catolică "Sfântul Mihail", Primăria Cluj, Fundatia "Bethlen Gábor" și toți la care aplicăm pentru proiecte - să sprijine în continuare acest demers cultural foarte important. Atragem în fiecare an noi voluntari. Cred că acest proiect are viitor și sper că proiectul KlausenMusik să ne înalțe sufletul cu o muzică foarte bună.