Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Ștefan Doniga

Publicat: sâmbătă, 10 Octombrie 2020 , ora 13.56

Pianistul Ștefan Doniga urmează să susțină o nouă serie de recitaluri online, alături de violonista Diana Jipa, sub titlul INTERMERIDIAN. Despre acest nou proiect, dar și despre cel care se desfășoară în această perioadă - REDESCOPERÂ ROMÂNIA - aflăm mai multe detalii în interviul de mai jos.

V-ați numărat printre primii artiști români care au adoptat trecerea în mediul online după începutul pandemiei, iar seria pe care o propuneți acum, Intermeridian se desfășoară tot pe internet. Ați spune că v-ați obișnuit cu acest mediu?

Da, ne-am obișnuit, cu siguranță și eu și colaboratorii mei, în primul rând, în duo-ul pe care-l fac cu Diana Jipa și nu știu ce să spun aici, din păcate sau din fericire, ne-am obișnuit cu această variantă. Ne-am adaptat, mai degrabă, formei acesteia de expresie. Din păcate, pentru că suntem forțați să recurgem la această expunere artistică a noastră, din fericire, pentru că ne face să gândim, să fim out of the box, cum se spune acum, să încercăm formule noi de exprimare, formule noi de a arăta ceea ce facem, către public. Una peste alta, însă, este cam singura șansă să ne păstrăm frecvența ieșirii noastre publice și, de asemenea, conținutul muzical și artistic pe care vrem să-l arătăm.


Cum și unde vor avea loc recitalurile din cadrul seriei Intermeridian?

Intermeridian este un proiect pe care noi l-am început cu susținerea Institutului Cultural Român și a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, în urmă cu un an și jumătate. Este, așadat, o a treia ediție, cea pe care o propunem acum și se numește evident, Intermeridian online. Nu vor fi recitaluri, pentru că asta este situația, dar vor fi însă, prezente în muzee de artă modernă și contemporană din țară. De fapt, asta înseamnă, în momentul de față, seria Intermeridian online. Mergem mai departe cu modul de exprimare pe care îl aveam în Redescoperă România și anume, vizităm locuri foarte frumoase, foarte consistente din punct de vedere cultural și istoric din țară și împănăm aceste vizite ale noastre cu prezența noastră muzicală. Așadar, pentru Intermeridian, pentru că de la început a fost un proiect dedicat muzicii contemporane românești, am ales să îmbinăm muzica, cu arta plastică modernă și contemporană și pentru aceasta am ales șase muzee din țară, unde există piane de concert. Așadar, aceste șase locuri vor fi Castelul Kalnoky, din Microșoara, din județul Covasna, unde este muzeul vieții transilvănene, va urma, Muzeul Etnografic al Transilvaniei de la Cluj, unde este o sală superbă, unde a cântat chiar Franz Liszt. Acolo vom și înregistra muzica noastră. Va fi apoi colecția de pictură Petru Botezatu, un remarcabil artist plastic. Continuăm cu colecția privată Nicolae Sofianu, de la Râmnicu Vâlcea, un admirabil mecen al artelor din zonă. Mergem la Constanța apoi, pentru muzeele Nicolae Grigorescu și Ion Jalea și vom încheia la Muzeul George Enescu din București, pe data de 1 decembrie.


Vă rog să ne vorbiți un pic despre lucrările din programul acestei ediții.

Avem bucuria să includem în acest program, lucrări care ne sunt la suflet. Pe de-o parte, lucrări pe care le-am avut în colecția Doamnele muzicii românești, pe de altă parte, creații pe care le-am descoperit ulterior și de care ne-am apropiat foarte mult. Va fi, așadar, o parte de creație feminină, Carmen Petra Basacopol, Felicia Donceanu, Hilda Jerea, dar și apoi lucrări semnate de maeștrii Adrian Iorgulescu Ulpiu Vlad, Roman Vlad. Vor fi lucrări de Paul Constantinescu, de Dinu Lipatti, pe care le-am avut și pe colecția noastră, Lipatti, o suită pentru pian de Remus Georgescu, de care eu sunt foarte atașat.


Proiectul "Redescoperă România" se apropie de final. Cum a fost acesta primit de public?

Cu bucurie vă spun că a fost într-o creștere consistentă, primirea din partea publicului, pentru că această primire din partea publicului se poate cuantifica doar în vizualizările pe care noi le avem pe materialele pe care noi le prezentăm. Materialele pe care noi le-am filmat toată vara, urmează a fi distribuite în continuare, până când va începe distribuirea materialelor din proiectul Intermeridian. Așadar, dacă noi am pornit de la, undeva de 6-10.000 de vizualizări pe eveniment, am ajuns acum, de pidă, prezentările episoadelor și de la Brăila, să atingă 50.000 de vizualizări pe Facebook și încă nu sunt plasate pe Youtube. Acolo unde de fapt, vor rămâne și vor aduna vizualizări.


Interviu realizat de Petre Fugaciu