Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Ștefan Doniga despre proiectul “Doamnele muzicii”

Publicat: luni, 1 Martie 2021 , ora 10.59

În prima săptămână a lunii martie, proiectul "Doamnele muzicii românești" inițiat de pianistul Ștefan Doniga și violonista Diana Jipa, revine sub numele "Doamnele muzicii". Proiectul este dedicat personajelor feminine recunoscute din creația muzicală universală și româneacă. Publicul se va putea bucura zilnic de un material audio-video înregistrat de duo-ul Doniga - Jipa special pentru acest proiect.


Domnule Ștefan Doniga, în anul 2019 ați desfășurat proiectul "Doamnele muzicii românești", ce a inclus și lansarea unui disc cu acelați titlu. Anul acesta, proiectul revine, însă se numește "Doamnele muzicii". Titlul proiectului ar putea fi inspirat atât de personajele feminine cunoscute din creația universală, cât și de compozitoarele care s-au afirmat de-a lungul vremii. Despre ce este vorba?

Fără îndoială, ne bazăm pe repertoriul pe care l-am înregistrat acum un an și jumătate în Studioul "Mihail Jora" al Radiodifuziunii Române pentru acel disc. Însă, ceea ce ne dorim noi să facem acum este să celebrăm prezența feminină din cultura românească și universală. Este prima săptămână de primăvară, începem chiar din ziua Mărțișorului și până pe 8 martie. Așadar, da, pornim din repertoriul înregistrat atunci și care ne-a rămas foarte drag și foarte familiar, însă este un proiect cu totul diferit, este un proiect dedicat doamnelor și dedicat acestei frumoase sărbători și evocări a începutului de primăvară.


În afară de lucrările pe care le-ați păstrat din proiectul anterior, cum ați realizat selecția lucrărilor noi pe care le-ați introdus în program?

Am vrut ca alături de lucrări ale compozitoarelor românce - așadar, vor fi doar piese semnate de doamne compozitor - să evocăm și personaje feminine celebre din cultura universală și din muzica universală. Am inclus așadar pagini foarte cunoscute, pentru că, într-adevăr, vrem să facem un proiect foarte accesibil, cu o largă adresare, către un public cât mai numeros. Am ales Meditația din opera Thais de Jules Massenet - așadar, evocarea acestui personaj feminin - și, de asemenea, cunoscuta serie de variațiuni și de reinterpretări instrumentale semnată de Pablo de Sarasate după teme din opera Carmen de Bizet - iarăși, o lucrare din repertoriul violonistic universal foarte cunoscută, foarte apreciată și care evocă un celebru personaj feminin. Ne-am apropiat de acest univers al feminității, după cum spuneam, în virtutea acestor frumoase gânduri de început de primăvară. Selecția însă nu datează numai de acum, este de acum un an și jumătate, de când am realizat acel disc, și ne-am apropiat de creația muzicală feminină românească realmente prin prisma valorii acesteia. Sunt lucrări foarte, foarte bune, foarte frumoase. Sunt lucrări care sunt cu siguranță apreciabile de un public foarte larg. Așadar, motive de bucurie pentru noi și pentru auditoriu, dacă vor alege să urmărească acest proiect al nostru!


Proiectul anterior, "Doamnele muzicii românești", a fost realizat în colaborare cu violonista Diana Jipa. V-ați propus și o nouă lansare de disc împreună anul acesta?

Ne dorim permanent să facem acest lucru. Avem un proiect pentru anul 2021, se numește Romania Europolis, un proiect în care dorim să arătăm frumusețea acestui caleidoscop etnic și cultural pe care-l reprezintă cultura românească și în care să includem lucrări ale unor compozitori români, dar fiecare de o altă etnie. Pentru că, alături de George Enescu și Ciprian Porumbescu, îi avem totuși pe Mihail Jora, care este armean, pe Hilda Jerea - evreică, în avem pe Bela Bartok, foarte strâns legat de cultura românească, pe Alfonso Castaldi, pe Theodor Rogalski… sunt foarte, foarte mulți compozitori de alte etnii care au îmbogățit și au înnobilat cultura românească. Așadar, ăsta este proiectul nostru pentru anul 2021, lansarea acestui disc. Însă și seria actuală de videoclipuri pe care vrem să o facem, "Doamnele muzicii", este, de asemenea, în colaborare cu extraordinara violonistă Diana Jipa.


Cum se vor putea bucura publicul și ascultătorii noștri de acest nou proiect, "Doamnele muzicii"?

Va fi un adevărat maraton în nota a ceea ce am inițiat cu două săptămâni în urmă, cu ocazia Zilei Brâncuși, și anume acelui concept numit recital virtual. În fiecare zi, de pe 1 până pe 7 martie, de la ora 18.00, noi vom lansa câte un videoclip în mediul online - pe paginile noastre de facebook, pe paginile partenerilor noștri, între care cu mândrie includem Radio România Muzical, și acolo publicul va putea să privească, începând cu ora 18.00 a fiecărei zile, câte un videoclip realizat pe muzica compozitoarelor românce sau despre personaje feminine celebre. Sunt clipuri filmate în decursul anului trecut și în prima lună a acestui an, pe care vrem să le unim în acest concept despre care vă spuneam. Pentru că dacă accesul publicului în sală este unul încă destul de improbabil în momentul de față, și chiar dacă este posibil, numărul ascultătorilor este destul de limitat, am ales să ne adresăm către un public cât mai numeros. Și dacă tot putem să facem lucrul acesta mijlocit de tehnologie, vrem să folosim potențialul acesta tehnologic la maxim, adică să nu realizăm doar un recital virtual static, un recital online, așa cum ar însemna prezența unui spectator într-o sală de concert, care se așează confortabil pe un scaun și ascultă dintr-un singur punct de perspectivă un întreg recital. Invităm publicul la o adevărată călătorie, la un turism cultural, la o experiență mai amplă decât aceea a ascultătorului, și aceea a privitorului, a călătorului și a vizitatorului de muzee. Fiecare piesă pe care o să o prezentăm, fiecare videoclip este filmat în alte cadre, în alte condiții, în alte locuri. Și, dacă în cazul proiectului "Sunetul formelor" dedicat lui Brâncuși, ne-am apropiat de spiritul artistic al marelui sculptor și am realizat toate înregistrările în muzee de artă, acum vom călători în locuri dintre cele mai "exotice". Adică, vom cânta în grădini botanice și în sere, în spațiul Centrului de cercetări biologice de la Jibou, care este absolut minunat. Vom cânta în Parcul Național Retezat, undeva la aproape 200 de metri - sunt niște înregistrări superbe pe care noi le-am făcut anul trecut, iar muzica este chiar înregistrată live. Am reușit să facem această însemnată victorie tehnologică. O să fim pe scena Filarmonicii "Ion Dumitrescu" din Râmnicu Vâlcea, în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea… or să fie niște locuri foarte, foarte frumoase din care noi o să prezentăm aceste imagini, pentru că nu sunt niște transmisii live după cum spuneam, sunt înregistrări montate sub forma unor videoclipuri.

Aștept ascultătorii Radio România Muzical să ne fie alături și promitem să revenim cu idei cât mai frumoase și cât mai îndrăznețe și mai atrăgătoare!


Interviu realizat de Maria Isabela Nica