Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Mihai Ritivoiu

Publicat: marți, 15 Mai 2018 , ora 10.28
Miercuri, 16 mai 2018, Mihai Ritivoiu, unul dintre cei mai talentați pianiști ai tinere generații, stabilit la Londra, concertează la Cadogan Hall ca solist al Orchestrei Engleze de Cameră. Muzicianul ne-a oferit detalii, într-un interviu, despre acest eveniment:


Mihai Ritoviu, te afli în fața unui nou moment important în cariera ta, vei concerta cu una dintre cele mai valoroase ansambluri ale lumii, Orchestra Engleză de Cameră. Cum s-a ivit pentru tine această oportunitate?

Este o ocazie de care mă bucur extrem de mult și s-a ivit prin City Music Foundation. Am fost ales ca City Music Foundation Artist din 2016 și este un fel de încununare a activității noastre împreună, timp de doi ani, cât este programul lor de mentorat artistic. Este, într-adevăr, o ocazie extraordinară. Celălalt solist al serii este violonistul Michael Foyle, de asemenea artist al City Music Foundation, iar dirijorul va fi Michael Collins, un foarte cunoscut clarinetist englez, care a devenit dirijor și își va face debutul cu Orchestra Engleză de Cameră.


Să vorbim și despre lucrarea pe care o vei cânta, Concertul nr. 2 de Șostakovici, care este o lucrare diferită în ceea ce privește caracterul față de majoritatea creațiilor lui Șostakovici. Este veselă, energică, optimistă. Care este percepția ta asupra acestei lucrări?

Da, este într-adevăr diferită. Este diferită chiar și de Concertul nr. 1, pe care l-am cântat în București, în septembrie. Concertul nr. 2 este exuberant, fără prea mari umbre sau fără această dimensiune întunecată sau chiar tragică pe care o găsim în simfonii, însă este extrem de ingenios. Sunt și momente în care aceste umbre se întrevăd foarte subtil pentru că la Șostakovici întotdeauna sunt mai multe straturi, chiar și când mesajul este foarte simplu sau clar. Concertul a fost dedicat fiului compozitorului, Maxim, pentru absolvirea Conservatorului și în partea a III-a sunt citate cu afecțiune pasaje din Hanon, pe care, cu siguranță, orice pianist le studiază în primii ani de pian. Sigur că Șostakovici l-a ascultat pe fiul său mult timp studiind aceste pasaje din Hanon, acum transformate în sfârșitul briliant al concertului.


După evenimentul de la Cadogan Hall din Londra vor urma pentru tine și alte recitaluri și concerte în această vară. Te rog să ne spui unde și cu cine vei cânta?

Vor fi două recitaluri solo în Londra, la Pinner Music Festival și apoi la un festival Chopin în Perivale, care este în apropiere de Londra. Aceste două sunt în luna iunie. În iulie voi cânta cu violoncelista Yoanna Prodanova, cu care am un duo permanent, la festivalul Saint Magnus din Scoția, din Insula Orkney. În luna august voi cânta concertul nr. 1 de Beethoven cu Orchestra Română de Tineret la Sinaia, București și Berlin, un mic turneu, iar în septembrie voi face o nouă călătorie în Japonia pentru câteva recitaluri solo.


Interviu realizat de Larisa Clempuș