Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu pianistul Mădălin Voicu Jr.
Duminică, 8 octombrie 2023, Ateneul Român va fi gazda Centenarului "Ion Voicu". Despre programul pregătit și nu numai, aflăm de la pianistul Mădălin Voicu Jr., care i-a oferit un interviu colegei noastre, Sarah Natsis:
Domnule Mădălin Voicu Jr., duminică, pe scena Ateneului Român are loc un concert în memoria marelui violonist Ion Voicu, în anul în care se împlinesc 100 de ani de la nașterea sa. Nu numai anul este unul special, ci și ziua, deoarece 8 octombrie este chiar data nașterii sale. Ce însemnătate are pentru dumneavoastră acest eveniment?
Este evenimentul vieții mele, pentru omul vieții mele. Așa am simțit de anul trecut după concertul de 99 de ani - pentru că în fiecare an realizez câte-o bucurie pentru publicul atât de drag lui tata. Anul acesta a fost un an extrem de greu, dar cu rezultatele pe care le veți vedea și le veți auzi duminică pe scena Ateneului.
Vor evolua în cadrul concertului șase violoniști și patru pianiști. Cum ați ajuns la această formulă?
Am să vă spun ceva ce am spus doar prietenilor și familiei, celor apropiați - acest eveniment l-am visat cu trei violoniști, pe parcurs s-au adăugat, dar l-am visat într-o noapte anul trecut și din noiembrie am făcut toate demersurile și pregătirile. I-am contactat în aceeași zi pe cei trei violoniști și inclusiv pe maestrul Marin Cazacu, actualmente și director al filarmonicii, care m-a sunat și m-a întrebat: domnule, ce mai vrei, ce mai ai nevoie?
A fost prima dată în viața mea când orice am cerut mi s-a oferit. Pe această cale le mulțumesc și lor, artiștilor, dar în special maestrului Marin Cazacu și Filarmonicii „George Enescu”.
Veți prezenta publicului, printre altele, lucrări compuse de Domenico Scarlatti, Niccolò Paganini și Ion Voicu. Ce ne puteți spune despre alcătuirea programului?
Alcătuirea programului a fost de comun acord cu artiștii, pe care i-am lăsat să aleagă, ei cerându-mi o părere, dar bineînțeles că nu poți fi împotriva unui program ales de un Galați, Croitoru sau Tomescu. Vor mai cânta și Teodor Alex Gheorghe - bursier în Belgia și bineînțeles laureata Enescu - Maria Marica.
În cadrul evenimentului, violonistul Alexandru Tomescu va cânta la vioara folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, un instrument care a devenit un simbol cultural național. Ce sentimente vă trezește întâlnirea cu sunetul instrumentului pe care l-a mânuit cu atâta măiestrie bunicul dumneavoastră?
Sunt simple, dar atât de frumoase - lacrimi. Evident că, dacă eu am stat cu el în casă, el crescându-mă, eu spunându-i „tată”, bineînțeles că sunetul acela nu am cum să-l uit și, pentru publicul larg care ascultă, vă voi spune că a fost vioara lui Josef Joachim - marele violonist al perioadei romantice, cel care a făcut atâtea Cadențe pentru concerte de Beethoven sau Brahms - și el a avut o elevă colosală, se pare, pe vremea lor. Aceasta s-a prăpădit, din păcate, de tânără și el a vrut neapărat să-i dea numele de „Elder”. După care, în momentul în care tata a trecut în lumea celor drepți, i s-a acordat viorii titulatura de „Elder - Voicu” pentru toate cataloagele de specialitate. Este o minunăție să fie în țară și să fie cântată așa cum este de Alexandru.
V-ați născut într-o familie cu vechi tradiții muzicale. Cât a contat această tradiție în drumul pe care l-ați ales în carieră?
Este o întrebare frumoasă, la care nu am cum să vă răspund în câteva cuvinte, am să încerc... Cred că încercăm să ducem mai departe acest nume extrem de important în violonistica universală și, bineînțeles că un Voicu se naște o dată la 100 de ani. Să vedem ce vine din urmă în familie, sau să vedem, poate mai vin și alți violoniști precum acest mare, mare interpret.