Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul și compozitorul George Natsis

Publicat: miercuri, 3 Iunie 2020 , ora 13.25


Într-o perioadă dominată de incertitudini, cu foarte multe necunoscute și toate concertele cu public anulate, Radio România face un prim pas spre revenirea la normalitate. Din 3 iunie până în 9 iulie, pe parcursul a 6 săptămâni, Radio România Muzical și Orchestrele Radio România propun câte două concerte săptămânal, în zilele de miercuri și joi, în direct de la Sala Radio. Deși fără public, concertele vor fi transmise în direct pe frecvențele Radio România Muzical și Radio România Cultural. Ziua de miercuri este dedicată muzicii lui Ludwig van Beethoven, iar cea de joi - jazzului.

Alone Together Jazz Series este proiectul propus de membri ai Big Band-ului Radio România. Acești muzicieni au propus pentru serile de joi, dedicate jazzului, concerte cu titluri incitante, seri de jazz tematice.

Despre complexitatea și structura acestora ne vorbește pianistul și compozitorul George Natsis. Bună ziua, domnule Natsis!

Bună ziua, dumneavoastră și radio-ascultătorilor noștri!


4 iunie este data primului concert din seria celor 5 propuse pentru fiecare seară de joi. V-aș ruga să-mi spuneți cum ați structurat aceste concerte și care sunt formulele artistice pentru care ați optat?

Vor fi niște concerte mai deosebite, pentru că va lipsi un element foarte important, și anume contactul cu publicul și, bineînțeles, aplauzele. Deci, va fi o experiență interesantă, ca și cum am fi la o înregistrare. Sigur că după această perioadă mi s-a părut că cel mai nimerit este să începem cu un proiect 100% românesc, din piese ceva mai vechi, piese din zona pop, rock și folk.


Dor de viață se numește acest prim concert.

Cred că este foarte sugestiv, la fel cum este și titlul seriei de concerte. Chiar dacă Alone together este și un standard de jazz, noi nu ne-am propus să cântăm acest standard de jazz, ci ne-am propus să adăugăm acest titlu care înseamnă foarte mult - singuri pe scenă, dar împreună cu publicul. Dor de viață mi s-a părut un titlu potrivit. E una din piesele la care am lucrat cu multă plăcere, piesa aparținând Aurei Urziceanu.


Dor de viață - mult optimism și bucuria de a urca pe scena Sălii Radio, domnule Natsis. În ce formulă?

Vom fi 5 oameni pe scenă. În afară de mine, îl vom avea pe Laurențiu Zmău la tobe, îl vom avea pe Adrian Flautistu la contrabas. Soliștii noștri vor fi Sebastian Burneci la trompetă și Paolo Profeti la saxofon. Muzicienii care se vor urca pe scenă sunt în marea lor majoritate, cu o singură excepție, instrumentiști din Big Band-ul Radio. Deci, cu alte cuvinte, Big Band-ul Radio, din păcate într-o formulă mai redusă pentru că nu ni se permite mai mult, va fi prezent în luna iunie pe scena radio.


În prima săptămână, cu Dor de viață. Ce urmează în următoarele patru concerte?

Avem proiecte românești pentru că plac foarte mult publicului, așa că propunem pentru următoarele săptămâni încă un proiect inspirat din perioada de izolare, proiect aparținând colegului meu Sebastian Burneci; se numește Behind social bars. Conținutul va fi unul adecvat, formula va fi una asemănătoare cu cea din proiectul Dor de viață. Sigur că vom apărea și cu un proiect tot din compoziții de-ale noastre, ale membrilor Big Band-ului. Va fi și un proiect dedicat lui Miles Davis. Și, sigur, ne mai propunem un proiect de muzică din jocurile video.


Un Jazzin' up video games!

Vă oferim o prelucrare în stil jazz a unor teme foarte cunoscute din jocurile video, mai ales cele care sunt îndrăgite de copii.

Tot ceea ce vă rămâne să faceți, stimați ascultători, este să deschideți aparatele de radio și să ne ascultați așa cum dumneavoastră ați fi acolo!


Interviu realizat de Arabella Ionescu