Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Horia Mihail

Publicat: marți, 26 Noiembrie 2019 , ora 11.10

În data de 27 noiembrie, Horia Mihail este solistul Orchestrei de Cameră Radio - dirijorul serii fiind Mihnea Ignat. 

Alături de Orchestra de Cameră Radio, veți interpreta Concertul nr. 12 pentru pian și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart. Ce anume v-a atras la această lucrare?

Vă spun sincer că m-am îndrăgostit de acest concert, în urmă cu mai mulți ani, să fie vreo 20, cred, ascultându-l pe marele pianist român, Radu Lupu, un concert pe care l-a susținut la Boston. Nu l-am atacat, să spunem, până de curând. Sunt câțiva ani, eu știu, 5 sau 6 ani, dar este o piesă absolut superbă. Deși, iată este un concert în la major. Este mult mai cunoscut concertul nr. 20 KV 488, cae este la rându lui, o capodoperă. Însă și acest concert la majorul mic, cumi se mai spune, face deliciul muzicienilor ce-l interpretează, cât și a publicului ce ascultă. În momentul în care îl ascultam pe Radu Lupu și l-am ascultat de multe ori, am încercat să nu fiu pianist, să fiu un simplu spectator și de multe ori mi-a reușit acest lucru. Îmi aduc aminte cu mare bucurie de concertul pe care l-a susținut imediat după revoluție, în 1990, la București, o întâlnire cu un mare, mare artist. Așadar, Mozart pentru mine și nu numai Mozart, în general muzica, dacă este cântată cu sinceritate și fără a adăuga prea mult din tine, ci pur și simplu să faci legătura între inspirația compozitorului și inspirația ascultătorului, atunci lucrurile sunt cât se poate de simple. Ideea de analiză, sinteză, categoric și acum, iată, după mulți ani de carieră solistică, însă este foarte important ca fiecare ieșire în public să fie un moment unic, un moment irepetabil, ce creează sau recreează o energie anume.


Există planuri pentru ediția din 2020 a Festivalului TamTam de la Brașov?

Categoric există un plan. Festivalul va avea loc la sfârșitul lunii iulie. Nu vor fi doar trei zile, ci nouă, asta la solicitarea publicului, sponsorilor și a autorităților. Vor fi foarte multe surprize, atât artiști din România, din Brașov sau din alte locuri, precum și foarte mulți invitați din lumea întreagă.


Interviu realizat de Petre Fugaciu