Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Horia Mihail

Publicat: joi, 24 Martie 2016 , ora 10.34

Joi, 24 martie 2016, Horia Mihail dă startul celei de-a șasea ediții a Turneului "Pianul călător", cu un concert la Sala cu orgă din Chișinău, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.

"Pianul călător" este un proiect Radio România organizat de Centrul Cultural Media Radio România, Asociația Culturală Accendo și Fundația Marconi, în perioada 24 martie - 21 mai, în 19 localități din țară și la Chișinău.


Cum ați gândit acest turneu romantic exclusiv Chopin și de ce ați ales să începeți turneul în afara țării noastre, în Republica Moldova?

Este deja o tradiție pentru mine să mă aflu la Chișinău; am debutat aici în urmă cu vreo 7-8 ani și de-atunci, în fiecare an, sunt invitat mai ales în această sală minunată, care este acum în reparații și va fi și mai minunată - Sala cu orgă, sediul unei orchestre foarte bune, Orchestra de Cameră a Moldovei.


Dirijor va fi Tiberiu Soare.

Este adevărat - un bun prieten și coleg. Mă bucur că am această oportunitate, de a cânta din nou cu Tiberiu Soare. Este al doilea concert al acestui an, pe care-l facem împreună; am cântat în urmă cu două luni la Brașov.


Care sunt următoarele orașe salvate pe harta turneului "Pianul călător" la această a șasea ediție?

Va fi tot Moldova, însă Moldova din România, și anume mai multe concerte în Roman, în Iași, apoi în Bârlad; urmează Dobrogea - un recital în Tulcea - și la Galați, unde voi avea un concert alături de orchestra din acel oraș dirijată de Mircea Holiartoc.


Ce piese din repertoriul lui Chopin veți aborda în acest turneu "Pianul călător"?

Sunt piese pe care le admir, le iubesc, în general miniaturi, două balade, două seturi de mazurci, sunt și două nocturne extraordinar de frumoase, precum și niște valsuri.


Și în mai, trebuie să amintim, deși mai e mult până atunci… pe 14 mai veți ajunge cu pianul călător, conform tradiției, în Parcul Herăstrău din București.

Este foarte adevărat, dar până atunci mai este foarte multă vreme, cel puțin din punctul meu de vedere, fiindcă sunt extrem de multe concerte și recitaluri și foarte mulți kilometri.


Mulțumesc, Horia Mihail și succes în acest început de turneu "Pianul călător"!

Interviu realizat de Anca Mateescu