Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul George Natsis

Publicat: joi, 15 Octombrie 2020 , ora 13.06

Joi, 15 octombrie, debutează o nouă serie de proiecte dedicate jazzului la Sala Radio: concerte cu membri ai Big Band-ului Radio.

"Am plăcerea să salut pe toți ascultătorii Radio România Muzical și vă invit să participați pe calea undelor la deschiderea unei serii de spectacole, de concerte de jazz într-o formulă oarecum restrânsă. Avem o formulă de opt instrumentiști pe scenă. Această serie care debutează joi, 15 octombrie, se intitulează Jazz Evening al Radio Hall sau, mai pe românește, Seri de Jazz la Sala Radio.

Primul proiect pe care vi-l propunem se intitulează Romanian Hits, adică Hituri românești. Nu ne propunem să facem un top al hiturilor muzicale românești, nici nu ne propunem să facem o seară de șlagăre - pentru că, la urma urmei, e vorba de jazz - ci ne propunem să aducem în fața ascultătorilor câteva din piesele foarte cunoscute ale muzicii pop românești, mai noi sau mai vechi, transformate, adaptate, cu multe solouri. Sperăm ca surpriza ascultătii acestor piese într-o altă versiune, nemaiauzită până acum, să fie pentru fiecare ascultător o experiență cât se poate de plăcută.

Pe undeva, aceste concerte pe care le vom avea pe toată durata stagiunii care începe sunt o confirmare firească a unor concerte pe care le-am avut astă vară, în luna iunie, numite Concertele roz.

Încă un lucru special cu privire la acest concert din 15 octombrie - este dedicat Uniunii Compozitorilor cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea acestei bresle a elitei muzicii românești. Este un omagiu adus acestei instituții care, de 100 de ani, promovează excelența în muzică. Se pare însă câ sunt din ce în ce mai puțini cei care promovează această excelență. Nu este un reproș adus nimănui, este doar o constatare. Noi încercăm să ținem pasul și să aducem în casele dumneavoastră cât mai multă muzică de calitate.

În ceea ce privește autorii pe care-i vom cânta, vi-i pot dezvălui - nu vreau încă să vă dezvălui titlurile pieselor. Aceste titluri urmează ca dumneavoastră să le aflați pe măsură ce ascultați concertul nostru. Dar veți auzi piese ale următorilor autori: 3Sud-Est, Direcția 5, Vasile V. Vasilache, Vunk, Cornelia Tăutu, o temă dintr-un film românesc foarte cunoscut, Horia Moculescu, Partizan, Holograf și, nu în ultimul rând, Aurel Giroveanu. După cum vedeți, o paletă foarte largă de autori atât din punct de vedere stilistic, cât și din punct de vedere al perioade în care au fost scrise toate aceste piese. Poate una dintre cele mai interesante provocări cu privire la acest gen de proiect este acela de a aduna piese aparent foarte diferite și a încerca să le transformi într-un proiect unitar. Sper că am reușit acest lucru și vă aștept cu drag împreună cu colegii mei joi, 15 octombrie, ora 19.00, Sala Radio."