Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Daniel Petrică Ciobanu

Publicat: miercuri, 29 Ianuarie 2020 , ora 16.39


Împreună cu violonistul Andrei Baranov și violoncelistul Ștefan Cazacu veți interpreta Triplul concert de Ludwig van Beethoven alături de Orchestra Filarmonicii "George Enescu". Care este relația dumneavoastră cu muzica lui Beethoven, în special cu acest concert?

Eu, personal, mă regăsesc destul de puternic în muzica lui Beethoven. Are spiritul acesta, un pic mai rebel și care încearcă tot timpul să spargă bariera tradiției și asta, cumva, încerc tot timpul și eu, să găsesc un oarecare "tunel" ascuns în fiecare piesă pe care aleg să o interpretez la pian. Și, cumva, prin muzica lui Beethoven mi-e mult mai ușor să găsesc momentele astea... să zicem, un pic mai exotice din stilul clasic. Din păcate, concertul pe care-l veți asculta la sfârșitul acestei săptămâni la Ateneu e un concert care nu prea se cântă - curios! - cu toate că este o muzică extraordinară și mă bucur că am reușit să ne adunăm trei artiști în floarea carierei, plini de entuziasm și o oarecare euforie muzicală, și mai ales pentru acest concert cel puțin părțile mai allegro și mai cu spirit sunt oarecum confecționate pentru personalitățile noastre.


Veți reveni în țară pe 22 mai la Sala Radio, cu cel de-al doilea concert de pian de Dimitri Șostakovici. Cât de important credeți că este pentru un artist care concertează în majoritatea timpului în afara țării să fie cunoscut și pe scenele de acasă?

Oarecum esențial. Mă gândesc că provin din aceste locuri și e important să apar unde mi-am sădit rădăcinile artistice și să împart din experiența pe care o acumulez ... și să ne integrăm și noi cultural, prin diferiți artiști români plecați, în tradițiile care s-au stabilit deja puternic în străinătate, să se creeze din nou și un oarecare respect pentru artiștii români în general, nu doar cei care au plecat, dar și cei care cumva eroic supraviețuiesc în România și să coagulăm spiritul de cultură un pic mai puternic și să fim luați mai în serios.


Interviu realizat de Maria-Isabela Nica