Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Daniel Dascălu

Publicat: luni, 14 Iunie 2021 , ora 10.33

Ultimul recital din Stagiunea de marți seara are loc marți, 15 iunie, pe scena Sălii mici a Ateneului român. Protagonistul serii este Daniel Dascălu, iar programul serii este alcătuit din lucrări semnate de Claude Debussy, Franz Liszt și Franz Schubert.

În luna februarie a acestui an ai susținut teza de doctorat cu titlul "O perspectivă interpretativă a sonatelor schubertiene pentru pian, compuse în perioada 1825-1826" pentru care ai obținut calificativul Summa cum laude. Ce anume te-a atras la acest subiect?

Lucrarea pe care o voi interpreta marți seară este prima lucrare de Schubert pe care am abordat-o în cariera mea pianistică. Ea mi-a deschis apetitul pentru această muzică și am putut datorită ei să intru în această lume extraordinară a muzicii schubertiene. Mă bucur să pot să o cânt din nou pe scenă.

Având în vedere efortul pe care l-ai depus în studiul acestor sonate de Schubert, cum a decurs alegerea programului din data de 15 iunie. Ce anume face legătura dintre lucrările pe care le vom asculta?

M-am gândit să alcătuiesc pentru acest recital o serie de poeme muzicale pentru pian, de diverse dimensiuni și stiluri, pornind de la foarte concentratele preludii de Debussy și Studiul pentru cinci degete care, la rândul său, este mai degrabă un preludiu decât un studiu pur tehnic, mergând mai departe la marele poem simfonic pentru pian de Liszt, Valea lui Obermann - o descriere a unei arte printr-o altă artă. În această lucrare, Liszt descrie impresiile trăite în urma lecturării romanului „Vallée d'Obermann” de Étienne Pivert de Senancour, realizând o mare lurare muzicală; descrie o lucrare literară printr-una muzicală. Iar Sonata de Schubert este și ea, la rândul ei, ca o înlănțuire de poeme, de lieduri care se leagă asemenea unui ciclu de lieduri. Ciclurile de lieduri sunt poate cel mai reprezentativ gen pentru muzica lui Schubert.

Recitalul se desfășoară cu public, la jumătate din capacitatea Sălii Mici a Ateneului Român. Cum te-a afectat lipsa contactului cu publicul de-a lungul ultimului an?

A fost o perioadă destul de grea, recunosc. E foarte greu să-ți găsești motivația să studiezi. Asta e principala problemă dacă nu ai proiecte de recitaluri, concerte ș.a.m.d. Mă bucur foarte mult că lucrurile par să intre în normal și mă bucur foarte mult să cânt marți la Ateneu, din nou.

Interviu realizat de Petre Fugaciu