Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Alexei Volodin

Publicat: vineri, 3 Martie 2023 , ora 10.00

Vineri, 3 martie, Stagiunea muzicală Radio continuă cu un concert în care îl veți putea aplauda pe pianistul Alexei Volodin, aflat pentru prima dată pe scena Sălii Radio. Renumitul muzician va interpreta Concertul nr.2 pentru pian și orchestră de Serghei Rahmaninov, marcând astfel debutul "Anului Internațional Rahmaninov" la Sala Radio. Mai multe detalii aflăm de la Alexei Volodin într-un interviu oferit colegei noastre, Ioana Țintea.


Domnule Alexei Volodin, reveniți pe scena bucureșteană, de data aceasta în fața publicului de la Sala Radio. Cu ce gânduri reveniți în România?

Sunt foarte fericit să revin în România. Din păcate nu cunosc țara dumneavoastră atât de mult deoarece de fiecare dată când am venit pentru a participa la Festivalul Internațional "George Enescu", timpul meu a fost destul de limitat și nu am putut vizita Bucureștiul prea mult. Îmi doresc să cunosc și mai mult localnicii, locurile, să întâlnesc cât mai multă lume, dar mereu trebuie să fiu concentrat asupra concertelor mele și astă mă impiedică să descopăr orașul dumneavoastră. În orice caz, este o mare bucurie să revin aici.


Veți interpreta
Concertulnr.2 pentru pian și orchestrăde Serghei Rahmaninov. Întreaga lume va aniversa în acest an 150 de ani de la nașterea compozitorului, 2023 fiind denumit "Anul Internațional Rahmaninov". Ce v-a determinat să alegeți acest opus și ce loc ocupă Rahmaninov în preferințele dumneavoastră?

Pentru mine fiecare an al vieții mele este "Anul Rahmaninov". Cânt lucrări de Rahmaninov de când mă știu. Concertul nr. 2 este indiscutabil cea mai cunoscută lucrare și așa va rămâne mereu în viețile noastre atâta timp cât vom asculta muzică clasică. Este o mare responsabilate să interpretez acest concert deoarece toată lumea cunoaște fiecare notă din partitură. Muzica este sublimă, fiecare sunet este o capodoperă așa că trebuie să te ridici la standardul acestei lucrări, este o inspirație. Mă bucur să fiu aici, în Anul Rahmaninov, cântând acest concert atât de special pentru mine.


S
țiu că ați avut deja o primă întâlnie cu dirijorul german Stefan Geiger? Cum descrieți colaborarea cu acesta?

Sunt de părere că ne înțelegem unul pe altul. Cred că avem un limbaj comun. Am așteptări foarte mari.