Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Verona Maier despre deschiderea stagiunii UNMB

Publicat: marți, 17 Octombrie 2017 , ora 11.43

Camerata Regală alături de pianistul Andrei Licareț vor evolua astăzi, 17 octombrie 2017, de la ora 19.00, în Sala "George Enescu" Universității Naționale de Muzică din București. Programul cuprinde Cvintetul "Păstrăvul" de Franz Schubert și Octetul în Mi bemol major de Felix Mendelssohn, iar intrarea publicului este liberă. Mai multe informații ne-a oferit coordonatoarea stagiunii și, totodată, prorectorul instituției, pianista Verona Maier.


În Sala "George Enescu" a Universității Naționale de Muzică din București va avea loc inaugurarea stagiunii acestui an, intitulată "Noi dăm tonul", inaugurare pentru care ați ales să invitați artiști din afara Universității, muzicieni din Camerata Regală. Cum a luat naștere această inițiativă?

Încercăm să revenim la o normalitate pe care o regăsim în orice capitală europeană sau în orice centru cultural serios și anume aceea de a include în circuitul de spectacole, de concerte, în viața muzicală a orașului în cauză - de data aceasta, Bucureștiul - sala celei mai importante instituții de învățământ muzical a respectivului oraș. Prezența pe scena acestei stagiuni, în deschidere, a Cameratei Regale are, în primul rând, sensul aducerii pe scenă a unor absolvenți ai noștri. Toți cei care se vor urca pe scenă sunt absolvenți ai Universității Naționale de Muzică, absolvenți care au reușit să ocupe poziții stabile, de profesioniști într-ale muzicii. Acesta este sensul prezenței Cameratei Regale din perspectiva unei continuități pentru care, recunosc, suntem fericiți că putem deja să ne bazăm pe ceea ce instituția a produs în ultimii ani, ani foarte grei pentru învățământul românesc. Dar, în ciuda acestor greutăți, există acest produs pe care marțea de 17 octombrie îl poate prezenta în una dintre cele mai realizate forme ale sale. Un concert cu capodopere romantice, având în repertoriu lucrări de Schubert și de Mendelssohn.


Cum va arăta, în mare, programul acestei stagiuni?

Cea mai mare dorință este aceea de a pune în valoare, prin intermediul acestei stagiuni, trecutul, prezentul și viitorul acestei instituții. Din acest motiv, în afară de foștii studenți - cum se va întâmpla în concertul de deschidere - vom avea actuali studenți dintre cei mai meritorii, vom avea actuali profesori, vom avea mai ales alături profesori și studenți pentru că una dintre cele mai importante coordonate ale acestei stagiuni se va desfășura - așa cum a început de fapt stagiunea în primăvara trecută - sub titlul "Maeștri și discipoli".

Interviu realizat de Ana Diaconu