Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Raluca Știrbăț

Publicat: vineri, 30 Septembrie 2016 , ora 12.59
Pianista Raluca Știrbăț lucrează zilele acestea la mai multe proiecte: concerte, apariții editoriale și discografice. Detalii am aflat de la muziciană.


Raluca Știrbăț, între 15 septembrie și 9 octombrie sunteți într-un turneu național sub egida Campaniei "Oamenii timpului". Despre ce este vorba, mai exact?

"Oamenii timpului" sunt o echipă extraordinară de la Iași și nu numai; campania "Oamenii timpului" s-a extins în toată țara și chiar la Chișinău și în Bucovina de Nord, la Cernăuți. Este vorba de dezbateri și concerte care au avut și vor avea loc în centre din țară, pe diferite teme. Iar concertele mele vor avea și mai multe cauze caritabile - pornind de la patrimoniu, autism ș.a.m.d.


Mă gândesc că este implicată și casa din Mihăileni în demersurile dumneavoastră?

Așa este. Vor fi două concerte caritabile și pentru casa din Mihăileni - cel din 4 octombrie, de la Muzeul Național "George Enescu" și concertul de la Iași, din 8 octombrie, de la Biblioteca Centrală Universitară. De asemenea, aș dori să menționez că turneul meu a cuprins nu doar concertele legate de campania "Oamenii timpului". Am avut bucuria să particip în cadrul Festivalului Internațional de la Satu Mare, iar mâine voi avea un concert la Hamburg, în Festivalul "Clara Haskil". Voi face acolo un program Liszt și George Enescu și în felul acesta o să prezint și albumul discografic Enescu la Hamburg.


Tocmai acum apar două volume cu lucrările complete pentru pian de Enescu în ediție Urtext.

Așa este. Intenția finală este ca aceste două volume să apară. Noi le-am grupat într-un prim volum cu lucrările de maturitate enesciene - cele două sonate de pian, piesele impromptu op. 18, piesa pe numele lui Faure și acea sonată descoperită de Clemansa Firca, inedită, pe care eu am imprimat-o pe disc însă ea nu a fost încă editată… deci, acesta va fi primul volum, care apare la Editura GrafoArt cu sprijinul Ministerului Culturii. Și intenția noastră este un al doilea volum, pe care să-l realizăm la anul, cu lucrările de tinerețe, dar și Suita op.10, Nocturna în Re bemol major… toate lucrările finite, semnate și datate de George Enescu începând de la prima piesă - Preludiu și Scherzo în fa diez minor de la vârsta de 15 ani.

Interviu realizat de Radu Mihalache