Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Ilinca Dumitrescu

Publicat: joi, 9 Martie 2017 , ora 13.12

Publicul a avut ocazia să se reîntâlnească cu pianista Ilinca Dumitrescu miercuri, 8 martie 2017, la Ateneul Român, unde artista a susținut un recital cu miniaturi. Mai multe detalii aflăm din interviul următor.


Doamnă Ilinca Dumitrescu, în această seară veți susține pe scena Ateneului Român un recital intitulat "Bijuterii muzicale". Ce va avea special acest eveniment?

Este un concert de primăvară. M-am gândit poate nu neapărat că e vorba de 8 Martie, dar m-am gândit că este începutul primăverii, a fost o iarnă grea din toate punctele de vedere, dar eu m-am afundat în aceste piese romantice sau exotice din secolul XX legate de flori, de pădure, de cântatul de păsărele, țări îndepărtate - China, Uruguai, Argentina, Brazilia. Am vrut să fie un program de piese scurte, bijuterii muzicale foarte plăcute publicului, dar, în același timp, capodopere. Mă gândesc la "Murmurul primăverii", la "Liliacul" de Rahmaninov, "Cântecul de primăvară" de Mendelssohn, Ceaikovski… din "Anotimpurile" și Aria lui Lenski. Apropo de Aria lui Lenski, am în acest recital un invitat cu care cânt adeseori, fagotistul Vasile Macovei, care de multe ori a făcut aranjamente foarte reușite pentru fagot; știți că repertoriul fagotului este mai restrâns. Și acum vom cânta pentru prima oară Aria lui Lenski din Evgheni Oneghin de Ceaikovski în transcripția lui pentru fagot; de asemenea, o piesă de Grieg, Micul negru de Debussy, Cântecele românești de Ion Dumitrescu. Eu voi mai cânta Jora, Prokofiev și alte piese. Poate nu e bine să spun tot ce voi cânta, să fie și surpriză.

Și mă gândeam, așa ca o concluzie la ceea ce v-am spus, că toată viața mea am cânta lucruri mari, monumentale, dramatice, chiar tragice - toată suita de Prokofiev, Romeo și Julieta, Sonata de Chopin, Marșul funebru și multe, multer alte lucruri așa cu un sentiment profund dramatic. Ei, acum, am simțit nevoia să fac acest recital plin numai de poezie și de lumină și de optimism și aș vrea ca publicul care va fi în sală și toți colegii mei să împărtășească alături de mine acest sentiment de verde crud de primăvară, început de primăvară.

Interviu realizat de Radu Mihalache