Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Eliza Puchianu

Publicat: marți, 7 Decembrie 2021 , ora 14.15

Stagiunea de marți seara de la Ateneul Român propune astăzi, 7 decembrie 2021, un recital susținut de pianista Eliza Puchianu. Cei prezenți vor putea audia lucrări de Johann Sebastian Bach, Cécile Chaminade, Robert Schumann și Amy Beach. Mai multe detalii aflați din interviul următor cu pianista Eliza Puchianu.

În 7 decembrie susțineți un recital în cadrul stagiunii de marți seara din Sala mică a Ateneului Român. Cum vă pregătiți pentru revenirea în fața publicului?

Cu studiu intens, printre orele de lucru de la serviciu, ascultând repertoriul și, de asemenea, cântând pentru cei în care eu am încredere în opinia lor.


Să vorbim despre programul serii. Cum ați ales lucrările pe care le veți interpreta?

Am pornit de la ideea Fanteziei de Schumann, opusul nr. 17, fiind o lucrare la care am lucrat destul de multă vreme și asupra căreia am contemplat foarte mult. Geneza sa m-a atras. Este vorba despre o creație a lui Robert Schumann din primii săi ani de compoziție, pe care a dorit să o publice cu ocazia înălțării monumentului lui Beethoven de la Bonn. Atenția mi-a fost atrasă pentru că în cartea de Charles Rosen, acest opus nr. 17 a fost considerată prima sonată care iese din barierele clasicismului, așa că am mers mai departe, am ascultat-o și am învățat-o. Celelalte piese, Preludiu și Fugă de Johann Sebastian Bach, care va deschide recitalul a fost aleasă pentru că este una dintre piesele mele rugăciune, ca să spun așa, pe care o cânt de fiecare dată când simt nevoia de introspecție și am considerat că acesta este un moment bun ca eu să o scot în public pe scena Ateneului. Despre Cécile Chaminade și Amy Beach aș putea spune că sunt adiții noi în repertoriul meu pianistic. Cécile Chaminade - îi voi cânta sonata în do minor. Am mai interpretat piese de-ale sale și anul trecut în cadrul stagiunii de marți seara și Amy Beach, o compozitoare erou, aș putea spune, în Boston, locul unde mi-am încheiat studiile. I-am cântat mai întâi Sonata pentru vioară și apoi am început să cunosc mai multe despre compozițiile sale, așa că am inclus-o în repertoriul meu.


Știm că vă interesează în mod special creațiile muzicale ale compozitoarelor secolelor XVIII-XX. De data aceasta ați ales lucrări de 
Cécile Chaminade și Amy Beach. Cum a pornit ideea acestui demers?

Ideea acestui demers mi-a fost introdusă în America, unde am locuit pentru o perioadă foarte scurtă, doar doi ani de zile. La invitația colegilor de acolo de a-i acompania sau de a colabora în recitalurile lor, am început să fiu familiară cu astfel de repertorii și mi-am dat seama că este vorba de încă o dimensiune a istoriei muzicii pe care eu nu o accesasem încă, parcă acest întreg gen muzical, muzică clasică, este parcă definită de un singur gen și pornind de la această idee am început să lucrez prin a căuta partituri, a asculta muzică și parcă m-a fascinat din ce în ce mai tare. În același timp nu uit despre repertoriul standard pe care iată că încă îl păstrez.


Interviu realizat de Alexandra Scumpu