Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Daria Tudor

Publicat: joi, 3 Iunie 2021 , ora 12.32

Duminică, 13 iunie, veți putea urmări recitalul înscris în seria „Moștenitorii României muzicale”, pe care îl vor oferi violoncelistul Andrei Ioniță și pianista Daria Tudor. Programul, ce are ca temă „Libertatea”, reunește lucrările Cântec vechi de Paul Constantinescu, Sonata op. 40 de Dmitri Șostakovici, „In memoriam” de Dan Popescu și Sonata nr. 3 pentru pian și violoncel de Ludwig van Beethoven. Sala va putea fi ocupată în proporție de 30% din capacitatea totală. 


Daria Tudor, în data de 13 iunie vei reveni pe scena Sălii Radio, alături de violoncelistul Andrei Ioniță. Cu ce gânduri priviți reîntoarcerea pe scenă în fața publicului român?

Este poate una dintre cele mai mari bucurii, pentru că, pe lângă faptul că este un concert acasă alături de Andrei este și primul concert pe care îl voi susține cu public și mă bucur enorm că acest lucru se va întâmpla acasă și sincer, abia aștept.


Pentru acest recital ați pregătit opusuri de Paul Constantinescu, Dmitri Șostakovici și Ludwig van Beethoven, trei lucrări reprezentative pentru spațiul și momentul la care au fost compuse. După ce criteriu le-ați alăturat în acest program?

Sunt lucrări care nouă ne sunt foarte dragi. Sonata de Șostakovici este prima sonată pentru pian și violoncel pe care eu am cântat-o. Sonata de Beethoven este sonata pe care am înregistrat-o cu Andrei, la începutul pandemiei, în primul lockdown, de la distanță, eu la mine acasă, el la el acasă. Cântecul vechi de Paul Constantinescu este una dintre lucrările pe care le-am cântat în concertul Hope at home, în februarie alături de Andrei, iar alături de aceste trei lucrări vom avea în program și lucrarea In memoriam, de Dan Popescu. Toate lucrările pe care le veți auzi în data de 13 iunie, la Sala Radio sunt lucrări care nouă ne sunt foarte dragi, care poate au o istorie în ceea ce ne privește pe noi cântând împreună și care, pentru fiecare dintre noi, în anumite momente ale vieții, au însemnat mult. Sperăm să vă bucure aceste lucrări, cel puțin atât de mult cât ne bucură și pe noi


Colaborați de ceva timp cu violoncelistul Andrei Ioniță și mai mult decât atât, vă leagă o prietenie veche. Cum ai caracteriza experiența de a cânta alături de Andrei Ioniță, de-a lungul anilor și cum ați evoluat ca și duo?

Noi ne-am cunoscut când eu aveam aproximativ 11 ani, cred și am început sub forma de Trio Sternin, alături de violonista Georgeta Iordache, care acum este la Koln, membră a orchestrei WDR. De atunci am avut enorm de multe de învățat de la Andrei. Andrei cântă extraordinar de bine și la pian, iar dragostea mea pentru muzica de cameră să spunem așa, a început deodată cu prietenia cu Andrei. El s-a mutat la Berlin, câțiva ani mai târziu am venit și eu la Berlin și această prietenie câteodată se materializează și în apariții ale noastre împreună pe scenă. De fiecare dată când mă întâlnesc cu el am enorm de multe de învățat de la el. Este o plăcere enormă să fiu lângă el și să cânt cu el. Este un om extraordinar, extrem de spontan, este un muzician extraordinar și mă bucur enorm că ne cunoaștem și că putem să cântăm împreună.


În final, ce planuri muzicale are duo-ul vostru pentru viitorul apropiat?

Imediat după concertul de la Sala Radio, pe 17 iunie vom fi la Iași, alături de Ioana Cristina Goicea, unde vom cânta Beethoven, concertul triplu, apoi rămâne de văzut. Calendarul este bineînțeles, având în vedere concertele care au fost amânate, anulate, așa că, tot învățând de la Andrei, am să rămân spontană. Pentru vara asta, urmează 17 iunie, Iași.


Interviu realizat de Maria-Isabela Nica